Ny standard ska ge bättre wifi-prestanda

Nätverk En ny typ av kvalitetsmätning för wifi-prestanda.
Under MWC lanserade Broadband Forum TR-398 – en ny standard för egenskaper i hemmanätverk.

Ny standard ska ge bättre wifi-prestanda

Det var under ett evenemang på Mobile World Congress som Broadband Forum presenterade branschens första riktiga standardtest för wifi-prestanda. Nyheten går under namnet ”Technical Report 398 Indoor Wi-Fi Perfomance Test Standard (TR-398) och ska enligt organisationen vara den första som systematiskt och kvantitativt utvärderar hemma-wifinät.

I testet prestandmäts sex olika parametrar: mottagarkänslighet, genomströmning, täckning, fleranvändarstöd, anti-inferens samt stabilitet. Genom att definiera olika KPI:er ska standarden hjälpa både operatörer och slutanvändare att optimera sina wifi-lösningar.
Enligt Broadband Forums statistik har över en miljard användare bredband hemma – och wifi har blivit en viktig del i hur bredbandstjänster kan förbrukas. Därför har operatörer i allt större utsträckning börjat förpacka olika lösningar för att förbättra användarupplevelsen. Och det innebär att operatörernas klagomål till största del numera rör wifi-problem (30-60 procent enligt en rapport av Ovum).

Och det här lär inte ändras framöver. Allt fler börjar streama 4K-video, spela online-spel samt koppla upp sina hem. Saker som innebär att wifinäten belastas än mer. Därför är det viktigt enligt Broadband Forum att standarden kommer på plats – så att operatörer och privatpersoner kan använda mätningarna för att få bästa möjliga upplevelse.
– Målet med TR-398 är att definiera nivå på wifinätens prestanda. Vi är glad över att en kritisk massa av nyckelspelarna i branschen har medverkat i att får fram den här standarden och ser fram emot vilken roll den här standarden kommer spela när det kommer till att möjliggöra bredbandsupplevelser i framtidens uppkopplade hem, säger Robin Mersh, vd på Broadband Forum.

Läs mer om TR-398 här.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter