Kartläggning: Tekniktrenderna som råder fram till 2024

Trendspaning Vilken teknik är hetast och vilka trender kommer forma företag de närmsta åren? Det har Accenture tittat närmare på och i en ny rapport redogör de vad de tror präglar de kommande tre åren.

Kartläggning: Tekniktrenderna som råder fram till 2024

Vid millennieskiftet började Accenture titta på tekniktrender och när de nu presenterar sin Technology Vision 2021 – är det den 21:a upplagan av rapporten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
 • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
 • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
 • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Så vad ser de i sin spåkula? Jo, att de företag som ”bemästrar förändringen kommer att definiera framtidens företagande”…. Vilket låter väldigt självklart.

Men om man skrapar lite på djupet av den allmängiltiga förklaringen så lyfter rapporten fram att företag som ligger i ledande positioner lyckats med att komprimera sin digitala förändring enormt. Saker som man trott skulle ta upp emot ett decennium har tryckts ihop på bara ett eller två år.

Digitalisering ger högre tillväxt

Den starka digitala profilen har gjort att dessa företag enkelt kunnat förnya sig – vilket lett till att tillväxten är fem gånger snabbare än konkurrenter som inte är lika digitala.

Den här digitaliseringsfördelen är även något som accelererat. Under åren 2015 till 2018 fick digitala pionjärer ”bara” en dubbelt så hög utväxling gentemot sina icke-digitala rivaler.
– Den globala pandemin har haft en snabbspolande effekt mot framtiden. Många organisationer tog sats för att använda teknik på ett extraordinärt vis i syfte att hålla verksamheten flytande – på ett sätt som man inte tidigare trott var möjligt – medan andra stod handfallna inför den bittra verkligheten och saknade de digitala verktyg som krävdes för att vända den negativa utvecklingen, säger Joel Hofgren, ansvarig för området Cloud Infrastructure & Engineering på Accenture Sverige.

I undersökningen ingick över 6 200 företagsledare och it-chefer och hela 92 procent av de svarande angav att deras organisation redan satsar på innovativa lösningar i år. Snudd på lika många, 91 procent, anser att företag som vill hävda sig i framtiden – måste vara med och definiera den.
– Vi står inför en unik möjlighet att använda denna teknologiska revolution till att förvandla framtidens affärslandskap., säger Joel Hofgren.

Tre saker företagare ska fokusera på

Utifrån rapporten har Accenture benat ut tre områden som man som företag måste fokusera på.

Det första är att inse att ledarskap även kräver tekniskt ledarskap. Man kan inte vänta på, eller följa utvecklingen – för då missar man tåget.

Det andra är att ledare inte kan invänta det nya normala. Nej, de måste vara med och skapa nya affärsmodeller och implementera teknik. Som tredje del måste företag som vill hålla sig i toppen ta större globalt ansvar och tillämpa teknik för att skapa positiva effekter som sträcker sig bortom den egna organisationen.

Fem framtidstrender enligt Accenture

 1. Bygg en IT-arkitektur för framtiden

  – En ny typ av IT-konkurrens håller på att växa fram – där företag behöver bli konkurrenskraftiga med hjälp av förbättrad systemarkitektur. Men att bygga och använda den mest konkurrenskraftiga teknikstacken kräver ett nytt sätt att se på teknik, där företag förenar affärs- och teknikstrategier. 85% av de tillfrågade i undersökningen tror att deras organisations förmåga att generera affärsvärde i allt högre grad kommer att baseras på begränsningar och möjligheter i systemarkitekturen.
 2. Kraften av ”digitala tvillingar”

  – ”Digitala tvillingar” är digitala, virtuella kopior av verkliga föremål som underlättar tester, utvärderingar och förbättringar. Företag kan nyttja denna teknologi för att skapa levande modeller av fabriker, försörjningskedjor och produktlivscykler. Att föra samman data, mänsklig- och artificiell – intelligens för att återskapa den fysiska världen i ett digitalt utrymme kommer att skapa nya möjligheter att förändra, samarbeta och förnya processer. 65% av de tillfrågade cheferna i undersökningen förväntar sig att deras organisations investeringar i intelligenta digitala tvillingar kommer att öka under de närmaste tre åren.
 3. Demokratiseringen av teknologin

  – Tekniken blir demokratiskt tillgänglig för alla anställda. Nu kan varje anställd vara en innovatör som optimerar arbetet, löser problem och navigerar i verksamheten och göra anpassningar utifrån skiftande behov. 88% av cheferna tror att demokratiseringen av teknologin blir avgörande för att skapa innovation i hela organisationen.
 4. Den flexibla kontorsmiljön

  – När vi nu kan ha en flexibel arbetsplats skapas en frihet att kunna arbeta var som helst – oavsett om det är hemma, på kontoret, flygplatsen, partnerns kontor eller någon annanstans. Det är dags att förvandla distansarbete till en fördel genom att ompröva hur organisationen ser ut och vad den kan uppnå med en hybrid av klassisk och virtualiserad organisation  80% av respondenterna var överens om att ledande organisationer kommer att börja skifta policy från ”ta med din egen enhet” till ”ta med din egen arbetsmiljö”.
 5. Från jag till vi

  – Den globala störningen som COVID-19 innebär tvingar företag att omvärdera sina partnerskap. Multipartsystem möjliggör en delad datainfrastruktur mellan individer och organisationer som driver effektivitet och bygger nya affärs- och intäktsmodeller. De inkluderar t.ex. blockchain, distributed ledger, distribuerade databaser och en mängd av andra tekniker och funktioner. Ett system som består av flera parter kan hjälpa företag att skapa bättre anpassningsförmåga, få dem att upptäcka nya sätt att utmana sin marknad på; och sätta en ny standard för verksamheten. 90% av de tillfrågade cheferna säger att system bestående av flera parter kommer att göra det möjligt för deras ekosystem att få en mer motståndskraftig och anpassningsbar grund att stå på.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.