Ny studie: Farligt att ringa i bilen

Användandet av mobiltelefoner i bilar är den främsta orsaken till att förare tappar koncentrationen. Studien har genomförts i USA med ett hundratal fordon under mer än ett år.

Studien har genomförts av de amerikansk myndigheterna och pekar på att förare distraheras mest av samtal i mobiltelefonen, men också att vanliga samtal med medpassagerare i bilen distraherar. Studien visar att antalet krockar eller incidenter är lika stort under den tid man ringer alternativt talar och lyssnar på medpassagerarna. Men då det senare förkommer i mycket högre utsträckning kan man dra slutsatsen att det är farligast att tala i mobiltelefon.

I studien har 100 fordon utrustats med video och sensorer och körts under mer än ett år. Under denna period körde fordonen i snitt 3 000 mil. Under perioden var förarna inblandade i 82 krockar, 761 allvarliga incidenter och 8 295 incidenter. Undersökningen visar också att det inte är någon större skillnad om förarna använder hands free-lösningar jämfört med om de ringer med en telefon de håller vid örat.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.