Ny svensk fibersatsning: ”Kommunerna står inför ett omfattande investeringsbehov”

Fiber Infrastrukturinvesteraren Infranode lanserar nu satsning för nordisk fibernätsutveckling, Nordity Fiber. Bolaget äger redan aktörer i Norge och Finland och nu ska man satsa på Sverige.

Ny svensk fibersatsning: ”Kommunerna står inför ett omfattande investeringsbehov”
Jonas Persson, foto: Nordity Fiber.

Nordity Fiber äger norska Sola Bredband och MPY Telecom i Finland. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man framgent kommer lägga ett ytterligare fokus på Sverige. Nordity Fibers plan är att utveckla sina befintliga portföljbolag, gå in som helägare i nya fiberbolag och samäga fibernät tillsammans med bland annat svenska kommuner.

Enligt bolaget ger samägandeformen kommunerna tillgång till branschledande fiberkompetens och ytterligare finansiering för en hållbar utveckling över tid. Bolaget kommer ledas av Jonas Persson, som närmast kommer från rollen som vd för Karlstads El- och Stadsnät.

– Kommunerna i Norden står inför ett omfattande investeringsbehov i digital infrastruktur. Nordity Fiber överbryggar det investeringsgapet med privat kapital samtidigt som kommunerna fortsatt kan vara delägare av sin samhällskritiska infrastruktur utan att själva behöva stå för mångmiljoninvesteringarna. Vi ser fram emot att bidra till samhällets digitalisering och jobba nära kommunerna för att anpassa lösningar till deras lokala behov, säger Jonas Persson, vd för Nordity Fiber.

Nordity Fiber ska samarbeta med lokala fibernätägare, kommunala bredbandsnät och privata ägare för att förvalta och utveckla fibernät i Norden.

– Som långsiktig ägare av fiberinfrastruktur och med vår unika samägarmodell bygger vi en innovativ verksamhet som spänner över fyra länder. Vi är stolta över att kunna bidra till att bygga ett robust digitalt samhälle genom att öka uppkopplingen i hela Norden, säger Jonas Persson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.