Ny Telia-studie: Cyberbrott världens tredje största ekonomi

Digitalisering En dold pandemi utan något vaccin. Så beskriver Telia cyberbrott och i en ny rapport belyser de hur företag brister i säkerhet samt hur digitala olika branscher har blivit.

Ny Telia-studie: Cyberbrott världens tredje största ekonomi

När coronapandemin kom införde Sverige och många andra länder en hel radda med åtgärder för att stötta företag och ekonomin. Men i skuggan av detta så växte cyberbrotten ohämmat. Så pass att om cyberbrott skulle ses som en entitet – skulle det vara den tredje största ekonomin efter Kina och USA.

Telia har i flera år genomfört en studie för att syna svenska företags digitaliseringsinvå och i årets rapport framgår det att många fått oönskad digital påhälsning.

Två av tio företag i Sverige har drabbats av intrångsförsök under det senaste året, vilket är högt – men troligtvis är högre då mörkertalet förmodas vara väldigt stort.

Av de cirka 200 000 företag som drabbats säger majoriteten nedslående nog att det hade kunnat undvikas – om man agerat mer försiktigt.

Stor skillnad i medvetenhet

Tydligt är, precis som vid tidigare genomgångar, att småföretagen är mindre säkerhetsmedvetna. Många mindre företag tänker sig helt enkelt inte att de skulle kunna vara mål för cyberkriminella – något som är väldigt felaktigt.

Utöver säkerhetssidan har Telias rapport även belyst hur digitala företag och branscher är. I tidigare undersökningar har det varit en stor klyfta mellan små- och stora företag – och att den år för år blivit allt djupare. Men icke längre. Förvisso minskar den inte, men å andra sidan ökar den inte längre.

Branscherna med högst digitalt index 2022

1. Bank, försäkring och finans – 73

2. IT och telekom – 68

3. Handel – 63

4. Vård och omsorg – 62

5. Offentlig verksamhet – 61

6. Utbildning – 60

7. Tillverkning – 60

8. Transport och logistik –59

9. Företagstjänster –58

10. Bygg och fastighet –56

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.