Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ny tjänst ska göra insatser vid bränder effektivare

Digitalisering SOS Alarm bryter ny digital mark. Detta genom att lansera tjänsten Smart passage som ger räddningstjänst digital behörigheten till fastigheter med automatlarm.

Ny tjänst ska göra insatser vid bränder effektivare

Tid och effektivitet är två nyckelparametrar vid brand för att minimera skador på liv och egendom. Men ett moment som kostar tid vid insatser är behov av fysiska nycklar till fastigheter som brinner. I dagsläget är det vanligen löst med att ett stort antal nyklar förvaras på brandstationerna – vilket förutom administration, tar tid att få ordning på vid utryckning .
Det här ska SOS Alarms tjänst Smart passage ersätta.
– Vi har länge hört från räddningstjänster över hela landet att administrationen av fysiska nycklar är tidskrävande och omständlig och att det kan leda till att man går miste om värdefull tid vid akuta utryckningar. Därför har vi, tillsammans med Swedlock och Amido, tagit fram Smart passage som en lösning på problemet. Vi hoppas att tjänsten ska kunna bidra till säkrare och effektivare insatser, säger Sofia Savander, ansvarig för Smart passage på SOS Alarm.

Tidsbestämd behörighet

Genom att koppla upp räddningstjänstens fordon mot Smart passage kan SOS Alarm automatiskt dela ut behörighet till en fastighet där ett automatlarm utlästs. Räddningstjänstens behörighet till fastigheten är endast aktiv under insatstiden och stängs av så fort händelse är åtgärdad. Visionen är att tjänsten på sikt även ska utökas och kunna användas vid ambulansutryckningar.
– För en organisation med många automatlarmsobjekt är nyckelhanteringen något som tar en del tid i anspråk. Ett system utan enskilda fysiska nycklar skulle för oss innebära en snabbare och enklare hantering, vilket skulle kunna spara tid både vid förberedelser och vid insats, säger Niklas Nordenskär, chef för räddningsavdelningen på Storstockholms brandförsvar.

Tjänsten är framtagen i samarbete med Swedlock AB och Amido AB som tillhandahåller smarta nycklar och behörighetshanteringssystem. Allt eftersom att räddningstjänster i Sverige ansluter sig till Smart passage, kan sedan fastigheter inom de anslutna räddningstjänsternas område också kopplas på tjänsten. Smart passage finns tillgängligt för de fastigheter som har automatiska brandlarm.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter