Ny trio tar plats i Telness ledningsgrupp – ska driva tillväxt

Branschen Uppstickaren Telness tar ett nu ett nytt steg på tillväxtresan. Operatören tar in en erfaren trio till ledningsgrupppen med ett förflutet från bland annat IoT-branschen, Hallon och Telenor.

Ny trio tar plats i Telness ledningsgrupp – ska driva tillväxt

– Vi har fått in väldigt spännande profiler som kan se operatören för vad den är idag och hjälpa oss att ta nästa steg, säger Telness-grundaren Martina Klingvall.

Det har gått lite mer än fem år sedan hon startade Telness. Det har gått fort för bolaget som startades för att förändra branschen och som under 2022 för första gången blev lönsamt.

– Vi kommer från ett väldigt starkt år där vi lyckades med vår strategi som var att ha svarta siffror men ändå återinvestera så mycket som det överhuvudtaget var möjligt för att ha en stark tillväxt in i 2023, säger Martina Klingvall.

Ny vd med erfarenhet av IoT

Nu ska bolaget ta nästa steg. I höstas togs Johan Elerud in som interim vd. Han kommer från IoT-världen och har lång erfarenhet av att bygga lönsamma skalbara organisationer under tillväxt, både internationellt och i Sverige. Hos Telness tar han vid som interim vd för att driva en fokuserad strategi och sätta långsiktiga planer för bolagets ambitiösa mål.

 – Han har en väldigt bred erfarenhet men inte minst så har han stor erfarenhet av Internet of Things som är ett område där vi ser väldigt stor potential för vårt kundsegment. Han kommer med väldigt spännande perspektiv från USA som vi nu ska ta in på den svenska marknaden.

Så småningom ska operatören också välja en permanent vd. Men vem det blir återstår att se.

 – Vi tar nu nästa kliv och jag vill kunna fokusera att ta hela gruppen vidare. För att kunna komma i gång snabbare med vår tillväxtresa för båda bolagen så har vi beslutat för att ta in en interim vd för operatören i väntan på att sätta en långsiktig lösning. Johan blir ett bra tillskott med tanke på hans profil och bakgrund.

Ny intäktsansvarig

Dessutom tar Vincent Salzedo plats i operatörens ledningsgrupp. Han kommer till Telness efter att ha arbetat som marknadschef i startups inom bland annat gaming och e-sport. Men han har också erfarenhet från telekombranschen. Han satt tidigare i Hallons ledningsgrupp och ägde ansvar för all marknadsföring och digital utveckling. På Telness kommer han att få rollen som intäktsansvarig, och ansvara för att ta kundbasen till nya höjder och kraftigt stärka varumärkeskännedomen.

 – Det känns oerhört rätt och spännande att få in någon som har en väldigt konkret erfarenhet av det vi håller på med här och den resan vi vill göra. Med tanke på hans erfarenheter från tiden på Hallon.

Även Oskar Arfwidsson är en del av den nya ledningsgruppen. Han kommer närmast från Telenor och har hos Telness rollen som produktchef.

 –Vi har historiskt haft en techorganisation som kommit från andra håll än telekom-branschen. De har snarare kommer från gaming- och bettingsektorn. Det har varit lyckosamt för oss och bidragit till att vi kunnat göra saker lite annorlunda men i Oskar får vi en väldigt stark traditionell produktkompetens som kommer vara viktigt för oss framöver.

Den stora utmaningen för Telness är enligt grundaren att nå ut och öka varumärkeskännedomen.

 – Vi har under de här fem åren bevisat att vi har en bra produkt som är uppskattad av våra kunder och lyckats bygga kundbas till en låg kostnad. Nu handlar det bara om att få fler att känna till att vi finns.

Telness mål är att fortsätta ta marknadsandelar på den svenska telekommarknaden och utveckla produkterna med kunden i fokus. Kundnöjdheten är marknadsledande med ett Trustpilot-score på 4,9 sedan starten. Jämfört med övriga svenska operatörer har Telness 80 procent färre supportärenden än snittet och en stabil kundbas med mycket låg kundrörlighet. Tillväxtmålet för 2023 är ännu inte satt men operatören håller just nu på och lägger upp strategin.

– Det nya teamets uppgift är egentligen att försöka vara så modiga som det bara går och motivera ett aggressivt case. Exakt vad det innebär i praktiken kommer jag att veta om några veckor. Det handlar förstås om hur strechade mål vi vågar sätta och hur mycket risk vi vågar att ta.

Ska bli Sveriges femte största operatör

Det är inte bara att nå ut till nya kunder som är en utmaning för operatören. Även att nå ut till befintliga kunder med hela sortimentet har visat sig vara utmanande.

– Den vanligaste feedbacken vi får från våra kunder är att de efterfrågar tjänster som vi redan har. Det är ofta enklare saker de inte kunde göra hos sin tidigare operatör, som vi missat att nå ut med att vi erbjuder.

Det långsiktiga målet är att bli Sveriges femte största operatör. Vägen framåt tror grundaren är större differentiering och mer innovation.

– Vi har en väldigt bra produkt men våra första fem åren har mest handlat om att lösa huvudvärkarna man har inom telefoni.  Vi tittar jättemycket på vad det finns för innovationer på andra marknader för att vi verkligen ska kunna skapa mervärde för vårt segment framöver.

Lågkonjunkturen står för dörren och många branscher är hårt drabbade. Telness tar med sig erfarenheter från covid-åren för att hantera situationen.

– Än så länge har vi inte märkt av lågkonjunkturen så mycket, det beror nog på att vi precis kommit ut ur pandemin. Även om det är olika grundorsaker så är effekterna för oss ganska lika. Företagen blir mer kostnadsmedvetna och behöver större flexibilitet, säger hon och fortsätter:

– I sådana här situationer blir folk mer öppna för att stöpa om saker och det är faktiskt en fördel och en möjlighet för oss som utmanare, säger Martina Klingvall.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.