Ny undersökning: Det är viktigast när svenskarna köper ny mobil

Mobiltelefoner En ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Elon visar att det framförallt är tre funktioner som är viktigt för svenska konsumenter när de köper en ny mobil.

Ny undersökning: Det är viktigast när svenskarna köper ny mobil

I den nya undersökningen framgår det att 64 procent av konsumenterna fortsätter att köpa mobiltelefoner från det märke som man haft tidigare. 

– Det här stärks troligen också av att till exempel Iphone och operativsystemet Ios är integrerade, säger Christer Palmgren, försäljningsdirektör på Elon i en kommentar. 

Svenskarna är också trogna det operativsystem som man en gång valt. 62 procent väljer alltid samma operativsystem, medan 25 procent bytt någon gång.

Undersökningen visar att de över 60 år är mest trogna, där 7 av 10 alltid väljer samma, medan färre än hälften, 37 procent, av de mellan 18-29 år håller sig till samma operativsystem. 

– Detta visar hur viktigt det är för tillverkare att nå människor tidigt, för när de en gång bestämt sig för en mobiltillverkare och ett operativsystem, så kan det vara svårt att få dem att byta, inte minst eftersom användare blir alltmer integrerade i respektive tillverkares ekosystem med exempelvis appar och sparade bilder, säger Christer Palmgren på Elon. 

Trots att nya mobiler lanseras flera gånger om året är det endast 3 procent av svenskarna som köper en ny mobil varje år. 13 procent gör det vartannat år och 30 procent gör det var tredje år. För 21 procent köper en ny mobil vart fjärde år och 29 procent gör det mer sällan än så. Bland yngre svenskar mellan 18-29 år är det dock vanligare att uppgradera mobiltelefon oftare, där var tionde köper ny varje år, att jämföras med endast 1 procent av de över 60 år. 

Batteriet viktigast

De viktigaste skälen till att vi köper en ny mobiltelefon är enligt undersökningen att batteriet är dåligt eller att den nuvarande mobilen gått sönder eller är slö. Andra vanliga skäl är att kameran anses dålig eller att man eftersöker en mobil som klarar 4g/5g.

De viktigaste funktionerna när svenskar väljer ny mobiltelefon är 1. Batterikapacitet 2. Kamera 3. Lagringsutrymme 

– Här ser vi en tydlig signal till mobiltillverkare att prioritera batterikapaciteten, många användare har nog frustrerat sett hur batteritiden minskat i takt med att mer avancerade skärmar tillkommit och vill nu vända trenden och få bättre batteritid, säger Christer Palmgren.

Undersökningen bygger på svar från ett statistiskt säkerställt urval om 1000 svenskar över 18 år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.