Ny undersökning: Så många dagar vill vi jobba hemifrån efter pandemin

Distansarbete Svenskarna har tagit till sig hemmaarbetet. En ny undersökning visar att det kommer att bli en ökning med 250 procent mellan före och efter pandemin.

Ny undersökning: Så många dagar vill vi jobba hemifrån efter pandemin

I början av 2020 inledde Tele2 en undersökning av hur intresserade svenskarna är av distansarbete. Undersökningsföretaget Kantar Sifo inledde arbetet innan pandemin satte fart och har fortsatt arbetet fram till nu.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Idag släpper Tele2 rapporten ”Det hybrida arbetslivet”. I den lyfter operatören fram att när pandemin släppt greppet om Sverige så vill vi i snitt jobba hemifrån ungefär två dagar i veckan. Det är en ökning på 250 procent jämfört med de första svaren i februari i undersökningen.

– Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna. Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras, säger Karin Svensson, hr-chef på Tele2 i en kommentar till undersökningen.

Det finns stora regionala skillnader i hur mycket svenskarna jobbar hemma. Stockholm, som varit tufft drabbat av Corona, har flest hemmaarbetare där 62 procent i undersökningen anger att de mestadels distansarbetar. Näst mest har likaledes Corona-drabbade Uppsala där siffran blir 59 procent. Snittet i landet är på 49 procent.

I Norrbotten är det flest som fortfarande åker till kontoret. Nästan 49 procent är max en dag i veckan på distans. Här är snittet i landet 29 procent.

Fler intressanta siffror kommer fram i rapporten:

* Vi har fler videomöten nu än jämfört med i inledningen av pandemin. Snittet har stigit från 7,1 timmar i veckan till 8,5.

* Storleken på företag verkar påverka hur mycket tid man behöver lägga på strulande teknik.

25 procent av småföretagarna tycker att det går åt för mycket tid till strul, men i företag med över 200 anställda är det endast 16 procent som tycker det.

* De som upplever att de har en bra it-lösning tycker att det är mer effektivt att jobba hemifrån, än de som upplever att de har en dålig it-lösning. Bra it är en viktig motivationsfaktor för de anställda visar svaren i undersökningen.

* 71 procent tycker att it- och telekomlösningarna inte fungerar lika bra hemifrån som på den ordinarie arbetsplatsen.

– Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver, säger Karin Svensson.

För att få vara med i undersökningen behövde man vara yrkesarbetande mellan 25-64 år, jobba på ett företag med fler än nio kollegor samt ha fått telefon och dator av sin arbetsgivare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.