Nya B2B-chefen: ”Så ska Globalconnect växa framåt”

Branschen Sedan i januari är det Anna Granö som leder Globalconnect:s B2B-affär på koncernnivå. Vi har pratat med henne om tiden på HPE, vad som lockade med fiberbyggaren, och bolagets strategi framåt.

Nya B2B-chefen: ”Så ska Globalconnect växa framåt”
Anna Granö, foto: Globalconnect.

Anna Granö har ett imponerande cv, med ett förflutet på ledande befattningar hos bolag som IBM, Microsoft och nu senast på Hewlett Packard Enterprise.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur har första tiden på Globalconnect varit?

– Väldigt intensiv och rolig. Jag ville snabbt träffa mycket kunder, partner och medarbetare. Det har jag verkligen fått göra under de här månaderna. Jag är väldigt imponerad av hur mycket kunskap, nyfikenhet och ”Ingenting är omöjligt”-attityd som finns i vår organisation.

Vad lockade med Globalconnect?

– Jag har jobbat internationellt i stora delar av min karriär och har länge känt att jag vill jobba närmare Norden och Sverige. Jag gillar helheten som Globalconnect erbjuder med väldigt aktiva ägare i EQT, en tydlig roll som utmanare på marknaden och en företagskultur där vi inkluderar innovation i allt vi gör.

Även möjligheten att få jobba med både it och telekom lockade den nya B2B-chefen.

– Jag började min karriär på Telia en gång i tiden. De senaste åren har vi sett hur it och telekom integreras mer och mer med varandra. Den trenden kommer bara fortsätta och jag har relevant erfarenhet för att lyckas få ihop de två affärsområdena.

En nyckel till att kunna jobba med ett stort fokus på innovation är att bygga team med olika kompetenser.

– Jag tror telekombranschen kan bli bättre på mångfald och att plocka folk från andra branscher just för att lyckas tänka nytt.

Anna Granö ser säker konnektivitet som helt centralt när många företag nu satsar mycket på att stärka sin cybersäkerhet och komma igång på allvar med artificiell intelligens.

– Kunderna vill ha en partner att jobba tillsammans med. Vårt erbjudande sträcker sig hela vägen från fiberbyggandet in till nätverket på affärsverksamheten. Allt under ett SLA och kunden behöver bara ha en kontaktperson från ax till limpa. Det löser många problem för våra kunder.

Vad tar du med dig från tiden på HPE?

– Ett konstant fokus på innovation. Varje dag handlade om att se vad tekniken verkligen kunde möjliggöra för kunderna. Jag tar också med mig erfarenheten av att bygga stabila partnerskap i ekosystem för att skapa nya värden för kund. Det arbetssättet vill jag ta med in till Globalconnect.

Anna Granö återkommer ständigt till vikten av kundnära partnerskap.

– Kunderna får hela tiden nya frågeställningar att ta ställning till. Vi it- och telekombolag behöver jobba med att avlasta kunderna så mycket det bara går, säger hon och fortsätter:

– I takt med att våra tjänster blir mer stabila och relevanta desto mer kan kunden faktiskt också lämna över till oss vilket gör att de kan fokusera på sina mer affärsrelaterade frågor.

Är det stor skillnad mellan de olika nordiska länderna ni verkar i?

– De underliggande behoven med säker konnektivitet är gemensamma men hur de tar sig uttryck kan se lite olika ut. Jag tror att det är en förutsättning att förstå de kulturella och historiska skillnaderna mellan länderna för att kunna göra ett bra jobb i en sådan här roll.

Sedan 2020 sitter Anna Granö även i styrgruppen för AI Sweden, och den stundande ai-revolutionen tror hon kommer att innebära stora möjligheter för Globalconnect framåt.

– Det är klart att vi har en långsiktig vision om självläkande säkra nätverk, men redan nu när vi ser hur molnjättarna bygger sina ai-datacenter så blir konnektiviteten dit helt central och vi väldigt relevanta.

– Datan mellan ai-modellerna måste flyttas på ett eller annat sätt, och vi har ett bra samarbete med alla de stora spelarna.

Anna Granö pekar på att artificiell intelligens gör att många gamla sanningar ställs på ända och att många borträknade spelare kan bli att räkna med igen tack vare teknikutvecklingen.

– Det är väldigt svårt att säga vilka som kommer bli vinnarna och förlorarna på den här utvecklingen, men jag är helt övertygad om att säker, stabil och skalbar konnektivitet kommer vara väldigt relevant även framåt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.