Nya finessen i Bluetooth – ger stora möjligheter

Bluetooth Två bokstäver som har stor betydelse. Under CES-mässan i Las Vegas avslöjade Bluetooth Special Interest Group några nyheter. Bokstäverna LE, som står för låg energi, men som har stor betydelse.

Nya finessen i Bluetooth – ger stora möjligheter

Blåtands-tekniken har sina rötter i slutet av 80-talet och utvecklades av Ericsson. Numera är den vitt spridd och i moderna hem världen över finns det åtminstone ett par prylar som använder tekniken.
Nu, under teknikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas, lanserades en ny finess för lågenergi kallad LE Audio.

Lågenergi har varit inkorporerat i Bluetooth sedan flera år tillbaka, men det nya nu är att det ska gå att skicka ljud över lågenergi-spektrumet.

Så vad är då så stort med det här? Jo, det innebär att tillverkare kan utveckla produkter som tack vare tekniken nu får dubbelt så lång batteritid, eller så kan de bygga mindre enheter utan att förlora batteritid.

Ett annat problem som adresseras med nya LE Audio är stöd för flera strömningar. Det innebär att man framöver kommer kunna koppla flera ljudenheter till en dator eller mobil – utan att störa det som strömmas för tillfället. Ett typexempel är att du kan ha en digital assistent som ger nyhetsuppdateringar samtidigt som du lyssnar på musik i telefonen.

Multi-strömning en stor nyhet

Vidare innebär multi-strömning att någon kan agera ”värd” för den Bluetooth-signal – och då skicka ut ljud till flera andra enheter. Det här öppnar upp otroligt många möjligheter, bland annat skulle realtidsöversättning via blåtand bli möjligt vid en konferens. Eller att olika språk på en film skickas ut via tekniken (så att biografen inte behöver visa olika versioner separat).
Eller som organisationen kablar ut i sin informationsfilm om LE Audio – en ”ljudlös” konsert.

Men även om det låter fantastiskt, så innebär det inte att de trådlösa hörlurar du har i dag kommer fungera med tekniken. Specifikationerna för den nya standarden ska spikas under första halvåret, och först därefter räknar Bluetooth SIG med att de första kompatibla produkterna lanseras.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.