Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya frekvenser krävs för 5g

5G Det krävs tre pionjärband för att öka förutsättningen för utbyggnad av 5g i Europa. Det har Radio spectrum policy group kommit fram till.

Nya frekvenser krävs för 5g
Per Åhman

För att ge EU bästa möjliga förutsättningar för utbyggnad av 5g-nätet behövs tre pionjärband och dessutom möjligheter att använda befintligt mobilband.

Radio spectrum policy group, RSPG, rekommenderar 700 Mhz för tjänster som kräver stor yttäckning samt 3,4-3,8 Ghz för kapacitetstjänster i stads- och tätortsmiljö. För tjänster som kräver extremt höga datahastigheter föreslås 26 Ghz.

Enligt RSPG krävs frekvensbanden för att bland annat utvecklingen av iot ska kunna fortsätta och utvecklas. Post- och telestyrelsen, PTS, har lett arbetet med rekommendationen.

– Radiospektrum är en förutsättning för framtidens kommunikation. Med den snabba utveckling som pågår är jag stolt över att vi nu från rspg har pekat ut en färdplan för att möjliggöra 5g i Europa, och att pts haft en viktig och pådrivande roll i arbetet, säger Jonas Wessel, chef för PTS spektrumavdelning och vice ordförande i RSPG.

RSPG är rådgivande till EU-kommissionen i spektrumfrågor.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter