Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya regeringskrav för bättre mobiltäckning

Regeringen har gett PTS i uppdrag att skapa en helhetsbild av hur det egentligen står till med operatörernas utlovade mobiltäckning.

It- och energiminister Anna-Karin Hatt sätter fortsatt press på operatörerna. I dagarna fattade regeringen beslut om hur man ska utvärdera mobiltäckningen och operatörernas täckningskartor. Målet är att utveckla och påskynda utvecklingen.

– Mobiloperatörerna har ett väldigt stort ansvar för att se till så att hela Sverige får bra mobiltäckning. Den täckning de lovar sina kunder måste också finnas där i verkligheten. Tack vare att regeringen frigjort mest spektrum i Europa för att bygga ut de mobila tjänsterna har de svenska operatörerna väldigt goda villkor. Nu måste de leva upp till det och se till att åtgärda de problem många konsumenter möter i sin vardag, säger Anna-Karin Hatt.

Mätningar och samverkan

I ett första skede är det tre uppdrag som Regeringen ålägger PTS. Kommunikationsmyndigheten ska göra ett antal stickprovsmätningar av operatörernas täckning. Den kommer ske i olika delar av landet med olika typer av mobiltelefoner för att skapa en bild av det aktuella läget. Denna mätning ska vara klar redan i slutet av juni.

De andra två uppdragen är projekt som kommer pågå en längre tid: PTS ska till exempel anordna lokala möten runt om i Sverige för att skapa samverkan mellan operatörerna, kommuner, länsstyrelser och andra regionala samverksorgan.

En större kartläggning av mobilnätsutbyggnaden ska också göras. Där PTS ska samla in detaljerad information från operatörerna om deras utbyggnadsplaner. Målet är att ta fram en långsiktigt plan för hur täckningen ytterligare ska kunna förbättras. Detta uppdrag ska redovisas den 3 mars 2014.

Anna-Karin Hatt kommenterade även att hon ser positivt på Telias miljardsatsning de kommande åren (se nedan länkad artikel). Hon räknar med att andra operatörer kommer göra detsamma.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter