Nya sensorer ska göra Eslöv ”smart”

Digitalisering Kunskap är makt – och nu planerar Eslövs kommun att bli mäktigare. Detta genom att sätta upp smarta sensorer för att på så sätt få kunskap om hur kommuninvånarna beter sig.

Nya sensorer ska göra Eslöv ”smart”

Planering i en kommun har varit rätt mycket av en gissningslek – eller reaktionära åtgärder. Men genom att koppla upp centrala Eslöv hoppas kommunerna att man ska kunna vara mer progressiva. Och istället för att gissa var Eslövsborna gärna sätter sig för en lugn stund, var de vill ställa sin cykel eller parkera sin bil – så ska man grunda beslutet på data.
– Om vi i framtiden kan använda sensortekniken på rätt sätt har vi ett unikt underlag när vi planerar förändringar och ombyggnader till bästa nytta för medborgarna. Vi genomför just nu ett projekt för att lära oss mer om tekniken, säger Petra König, utvecklingsstrateg med fokus på miljö- & hållbarhetsfrågor och projektledare för sensorkommunikationsprojektet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Projektet, som går undernamnet ”Smart Eslöv” har precis inletts i centralorten och det kommer pågå under större delen av året. Hittills har sensorer monterats på strategiska platser i centrum, och vid järnvägsstationen.

Oroliga själar kanske får 1984-vibbar, men Petra König säger att de absolut inte kommer registrera vem som rör sig var – utan bara hur folk rör sig.
– Nej det är inga kameror. Vi får veta hur många som till exempel passerar eller uppehåller sig på en viss plats vid en viss tid, men inte vilka personerna är, säger hon.

Kopplas upp via LoRa-nät

Projektet drivs av kommunen i samarbete med Kraftringen och företaget Sensative. Kraftringen är de som står för uppkopplingen av sensorerna via ett lokalt LoRa-nät och Sensative är de som står för programmeringen.

Finansieringen ligger på 200 000 kronor som tas ur kommunens digtaliseringskassa. Och från Eslövs håll ser man satsningen som något som snabbt betalar igen sig.
– Den nya tekniken kan ge oss möjlighet att jobba effektivare. Helt enkelt använda våra resurser rätt från början. Genom att effektivt samla in data får vi underlag för framtida satsningar. På så sätt får våra medborgare ut så mycket som möjligt av sina skattepengar, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Fem typer av sensorer testas

Så vilka sensorer kommer man använda i Eslöv? Jo, fem stycken olika. Dels så kommer kommunanställda få GPS-sändare installerade i sina cyklar. Detta för att se var de cyklar och var de parkerar.

Under järnvägen ska sensorer placeras för att räkna antalet fotgängare och cyklister som passerar – samt när de gör det.

Inne vid centrum (Södergatan) kommer även trycket på parkeringsplatserna att mätas. I förlängningen vill man koppla det här till att man via digitala skyltar eller en app ska kunna se var det finns lediga p-platser i centrum.

I gångtunneln vid Eslövs station så kommer sensorer registrera när på dygnet trycket är som störst. Vid Stora torg kommer sex parkbänkar förses med närvarosensorer.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!