Nya siffror: 90 procent har 5g-täckning

5g 5g-utbyggnaden börjar ta ordentlig fart. Enligt nya siffror från PTS har nio av tio svenska hushåll nu täckning av 5g-nät.

Nya siffror: 90 procent har 5g-täckning

Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 är nu presenterad. Det går att konstatera att nätägarnas stora investeringar i 5g-utbyggnad börjar ge resultat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I kartläggningen för 2022 hade 57 procent av de svenska hushållen täckning av 5g-nät. Motsvarande siffra för 2023 är 90 procent.

– Det är mycket glädjande att den snabba utbyggnaden av 5g-nät som skett de senaste åren nu når de allra flesta i befolkningen. Detta innebär att svenska bredbandsanvändare har god tillgång till moderna och högkvalitativa mobila bredbandstjänster vilket är bra för Sverige, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS.

Täckningen på glesbygden har också blivit bättre. 2022 hade bara 29 procent av hushållen i glest bebyggda områden täckning av 5g-nät. Nu är motsvarande siffra 67 procent.

Dessutom har 98,6 procent av svenska hushåll och företag nu tillgång till fiber eller annan teknik i sin absoluta närhet som medger hastigheter om 1 Gbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.