Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya uppdraget: Kartlägga hoten mot svenska näten

Säkerhet Elektroniska kommunikationsnät är en av Sveriges viktigaste samhällsinfrastruktur. Nu har Regeringen givit Post- och telestyrelsen uppdraget att kartlägga de främsta hoten mot dem.

Nya uppdraget: Kartlägga hoten mot svenska näten

Att slå ut mobilnätet är ett effektivt sätt att fälla krokben för ett modernt samhälle. I dag är så pass mycket av samhällsfunktioner samt medborgares liv och leverne beroende av ett fungerande kommunikationsnät – att det skulle bli kaos om det fallerade.

Det här är ingen nyhet och för att planera för rikets säkerhet har Regeringen nu ålagt PTS att kartlägga risker och hot mot svenska elektroniska kommunikationsnät. Det här är extra viktigt i och med den stundade 5g-utbyggnaden. Utöver kartläggning ska myndigheten även föreslå åtgärder för att minska riskerna.
– Sverige har infört EU:s skarpaste säkerhetslagstiftning för mobilnäten. Nu ger vi också myndigheterna ett särskilt uppdrag att kartlägga och föreslå åtgärder för att reducera riskerna ytterligare, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Uppdraget ska redovisas den 30 november och utöver att göra en fördjupad nationell riskanalys om 5g ska PTS även se över de åtgärder som beskrivs i den verktygslåda för 5g-säkerhet som EU tagit fram.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter