Nya utbildningen ska hjälpa fler till it-beslut

Karriär It-beslutsfattare fattas inte bara av it-chefer och cio:er längre. Nu lanserar KTH Executive School och TDC en kurs som ska hjälpa beslutsfattare att orientera sig i digitaliseringen.

Den nya kursen, som får namnet Digital transformation, kommer att ges för första gången i februari nästa år. Tanken är att cirka 25 deltagare vid fyra olika tillfällen (varav tre är på plats rent fysiskt och ett fjärde på distans) ska få möjlighet att fördjupa sig i frågor som gäller beslutsfattande och digitalisering. En cio ska också kunna gå påpekar man, men kanske kan man då också ta med sig andra beslutsfattare från sin organisation.

– Vi brinner för den här frågan. Vi tror på att omfamna digitaliseringen och att det är en viktig samhällsfråga. Om man ser på företag av olika storlekar, men också offentliga organisationer, så ser man att det här är frågor som är väldigt aktuella, säger TDC:s Sverige-vd Erik Heilborn.

Tanken är att alla beslutsfattare inom organisationer ska få verklighet att känna sitt företag och dess behov av digitalisering. Både idag och inför framtiden.

– Vi har aktivt valt ett kort format. I vissa verksamheter finns ett ganska akut behov av att öka sin kompetens och vi vill nå beslutsfattare, som ibland kan ha lite ont om tid. Tanken efter att ha gått kursen är att man ska veta hur man ska ta sig an de digitala utmaningar som finns inom den befintliga verksamheten och fatta klokare beslut, säger Agneta Rinman, vd för KTH Executive School.

TDC är initiativtagare och har gjort en investering i utbildningen men är i övrigt inte inblandade i kursens utformning – den står KTH Executive School för.

Tidigare i år släppte TDC en undersökning utförd av Sifo, som visade på just fenomenet att andra beslutsfattare än de som traditionellt ansvarar för it-frågor ändå fattar it-beslut.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.