Ingen mer fallback för Rakel

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har beslutat att stänga av fallback-funktionen i Rakel från och med den 5 december.

Ingen mer fallback för Rakel

Enligt MSB är driftsäkerheten för Rakel idag 99,9 procent. Men tappar en basstation väl kontakten med kommunikationssystemets infrastruktur ställs den i fallback. Det innebär att den låser sig till ett täckningsområde, även om det finns nättäckning från en annan basstation som har kontakt med Rakels infrastruktur.

Då detta begränsar användarnas möjlighet att kommunicera med kollegor i närheten har Rakels användarorganisationer i olika sammanhang framfört att de helt enkelt inte vill ha funktionen. Den 5 december kommer Rakels fallback-funktion, med undantag för tre basstationer i orterna Sala, Kumla och Saltvik, därför att stängas av.

Vid tillfälliga avbrott anses dmo, direct mode, vara ett effektivare alternativ. Det vill säga att låta mobilstationerna kommunicera direkt med varandra, i stil med walkie-talkies.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.