Med 4g kan elnäten reparera sig själva

Stormar och kraftiga snöfall är ett ständigt hot mot de svenska elnäten. KTH-forskare menar dock att näten snart blir rejält mycket smartare än i dag, tack vare 4g.

Med 4g kan elnäten reparera sig själva

Vintertid i Sverige brukar gå hårt åt landets elnät som regelbundet drabbas av både stormar och tunga snöfall. Men forskningsföretaget Innoenergy som leds av KTH tror att vi snart når en ordentlig förbättring. Nästa generations mobilnät kommer nämligen att göra elnätet självreparerande.

– När elen går, eller när det blir kortslutning i ett ställverk eller elnätstation, kommer information om detta att både skickas och analyseras automatiskt. Sedan korrigeras elavbrottet genom att elförsörjningen leds om via andra, fungerande delar av elnätet, säger KTH-professorn Lars Nordström.

Tekniken kan naturligtvis inte åtgärda tråd som ligger över elledningar men genom att styra runt elen kan fler abonnenter få igen försörjningen snabbare.

Elbolagen har länge varit intresserade av att automatisera med hjälp av den mobila tekniken men enligt Lars Nordström är det först nu som det tagit fart på allvar. Främst handlar det om sänkta kostnader samt att undvika nya lagstadgade straffavgifter för långvariga elavbrott.

Tekniken har hittills testats i labbmiljö.

– Vi laborerar vidare med detta i flera projekt, både på Gotland och i Uppsala. Så en situation där tekniken kommer att användas i våra elnät ligger inte långt bort, säger Lars Nordström.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.