Nytt 5g-samarbete ska ge effektivare och klimatsmartare kollektivtrafik

5g Ett system som på sikt kan leda till självkörande, elektriska fordon. Under Urban ICT Arena kommer de närmsta åren flera projekt startas i Stockholm. En av nyckelingredienserna är 5g-uppkoppling.

Nytt 5g-samarbete ska ge effektivare och klimatsmartare kollektivtrafik

För att framtidens städer ska vara smarta, hållbara och lättillgängliga för invånare är effektiv kollektivtrafik en viktig pusselbit. En av visionerna är att det i dessa städer ska rulla helt autonoma och elektriska bussar. För att nå dit har bland annat Keolis, Ericsson och Telia ingått ett samarbete med fokus på hur denna framtida kollektivtrafik ska koordineras med hjälp av 5g.

Satsningen, som drivs av Urban ICT Arena, kommer att inledas i Kista och den testbädd för 5g som finns där. Teknikens egenskaper innebär att uppkopplade bussar kan reagera blixtsnabbt – en förutsättning för att de ska kunna fjärrstyras på ett tryggt sätt.
– Detta är en spännande satsning där vi på allvar kan ta viktiga steg framåt i införandet av ett hållbart och effektivt transportsystem som fler kan dela på. Målet är att testa lösningen med fjärrövervakade 5G-uppkopplade självkörande bussar på ett antal platser runt om i Stockholm, däribland Kista och en unik plats i innerstaden och då även utan säkerhetsförare i fordonet, säger Jan Jansson, New Mobilities Manager på Keolis.

”Ligger långt framme”

Bussarna ska, om allt går i lås, utrustas med infotainmentsystem som uppdaterar resenärerna om resan och kan ge annan intressant och viktig information.
– Självkörande fordon blir säkrare och effektivare när de kopplas upp och kan styras på ett smart och intelligent sätt. 5G tillsammans med kontrolltornet gör detta möjligt och vi ligger långt framme i den spännande utvecklingen, säger Åsa Tamsons, chef för affärsområdet Technologies & New Businesses på Ericsson.

En av möjliggörarna för det hela är det nät som Telia håller på att bygga i samarbete med Ericsson. I projektet som då Urban ICT Arena leder kommer Keolis vara bussoperatör. Tekniska lösningen för det uppkopplade kontrolltornet står Ericsson för. Uppkopplingen mot 5g-nätet levererar Telia i samarbete med Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.