Marknaden för cirkulär elektronik växer snabbt, både i Sverige och globalt. Men bedömningar av produkternas skick och värde görs fortfarande främst manuellt. Nu lanseras ett nytt verktyg som ska minska felmarginalen och ta bort den mänskliga faktorn.
Nytt ai-verktyg ska främja cirkulär it
hållbarhet Ett nytt ai-verktyg påstås minska felmarginalen i värderingen av it-utrustning med upp till 90 procent. Nu vill skaparna sätta en ny branschstandard och höja lönsamheten för hela värdekedjan.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Det finländska företaget 3stepIT har varit verksamt inom cirkulär it-utrustning i över 25 år. Trots att de hävdar att de har de mest exakta processerna för återtagning och gradering i branschen, kunde de ändå se betydande förbättringar med det nya ai-verktyget.
– För våra kunder rör det sig om stora summor när it-utrustning värderas och därför finns det inte längre något skäl att acceptera manuella processer i detta led, säger Jakob Lagander, vd på 3stepIT, i en kommentar.
Verktyget har utvecklats i samarbete med den svenska ai-specialisten Aixia och omfattar både hårdvara för noggrann fotografering och artificiell intelligens för bedömning och gradering av begagnade bärbara datorer. Ai-verktyget har tränats på över 35 000 bilder av olika laptops för att lära sig att identifiera olika typer av skador och bedöma enheternas generella skick.
Förhoppningen från 3stepIT är att verktyget utöver en mer precis värdering ska bidra till positiva följdeffekter som i slutändan leder till ökat återbruk.
”Tydligt steg mot att göra företag mer cirkulära”
– För första gången är det möjligt att sätta en branschstandard med precis efterlevnad vilket kommer att leda till högre förtroende från kunderna och minskad risk. Företag kommer se tydliga incitament för att vårda it-utrustning och sluta kretsloppet snabbare när det har konkreta finansiella fördelar. Det här är ett tydligt steg mot att göra företag mer cirkulära, avslutar Jakob Lagander.
Verktyget kommer att finnas tillgängligt vid 3stepIT:s svenska rekonditioneringscenter från och med maj och på de andra centren i Finland och Norge i slutet av 2024.