Nytt åtal hotar Ericsson

Ericsson har upptaxerats med 250 miljoner kronor av skatteverket till följd av en rysk affär 1996. Dessutom riskerar man åtal för mutor i samband med att affären genomfördes.

Det fortsätter att blåsa snålt kring Ericsson när det gäller ekonomiska transaktioner. Nu upptaxeras företaget för en affär värd fyra miljarder kronor som deras österrikiska dotterbolag gjorde i Ryssland 1996. I upptaxeringen ska Ericsson, förutom skatten, betala ett skattetillägg på 100 miljoner kronor, vilket innebär att företaget måste betala sammanlagt 350 miljoner kronor. Skattemyndigheten ogillar att Ericsson själva begärt att bli upptaxerade, genom att de anser att denna självrättelse kommit in för sent.

Ekobrottsmyndigheten håller också på att utreda affären eftersom bara tre av de fyra miljarderna överfördes från en österrikisk bank till Ericsons dotterbolag, medan den fjärde fördes över till en handelsagent som kommission för affären. Enligt Ericsson har dessa pengar använts för sponsring av olika häst- och golfevenamang. Detta tror inte ekobrottsmyndigheten på, och menar att man inte utifrån bokföringen kan se vart pengarna gått.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.