Nytt avslag för Huawei i domstol

spektrumauktionen UPPDATERAD. Huawei har på nytt begärt inhibition på villkoret att operatörerna inte får använda bolagets utrustning i 5g-nätet. Nu meddelar en oenig förvaltningsrätt att man avslår Huaweis begäran.

Nytt avslag för Huawei i domstol

Efter att 5g-auktionen avslutades den 19 januari där Telia, Net4Mobility och Tre köpte frekvenser i 3,5-bandet och Teracom i 2,3-bandet så begärde Huawei att villkoret att de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE inte ska få leverera 5g-utrustning till dessa frekvenser stoppas i väntan på en slutgiltig dom i målet om dessa villkor ska godkännas eller inte.

Den domen förväntas komma under våren i förvaltningsrätten – men mycket talar för att den därefter kommer att överklagas av den förlorande parten och att vi har en lång tid av osäkerhet framför oss.

I det nya målet anförde Huawei att:

  • Utgången i det första målet är oviss.
  • Villkoren får negativa konsekvenser för Huawei.
  • ”Om villkoren inte inhiberas kommer Huawei att uteslutas från utbyggnaden av 5G-nätet. Det är för operatörerna av konkurrensskäl tidskritiskt att genomföra 5G-utbyggnaden så fort som möjligt. Detta medför att även om Huawei-produkter senare tillåts, kommer det inte att vara tekniskt och ekonomiskt möjligt för operatörerna att använda Huawei-produkter. Huawei hamnar i denna situation så långt efter sina konkurrenter att bolaget de facto utesluts från att kunna delta i 5G-utbyggnaden”, skriver domstolen i sin sammanfattning av Huaweis skäl.

PTS motsatte sig inhibitionen, bland annat att för att man anser att det finns fog för tillståndsvillkoren på grund av Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens utlåtanden.

En oenig förvaltningsrätt bedömer att en inhibition inte skulle försena svensk 5g-utbyggnad, men att ”de intressen som ligger till grund för de aktuella villkoren – nämligen Sveriges säkerhet – starkt talar för att villkoren ska gälla omedelbart”.

Förvaltningsrätten avslutar med att konstatera att om en utbyggnad skulle ske med Huawei-produkter  så kan ”påstådda säkerhetsrisker kunna komma att realiseras”.

En nämndeman var skiljaktig och tyckte att villkoren borde inhiberas.

Henrik Devell, presstalesperson för Huawei, kommenterar domen.

– Det juridiska läget är nu mycket oklart, vilket kommer att påverka Huaweis verksamhet och operatörernas investeringar. Orsaken till att Huawei begärde att förvaltningsrätten skulle besluta om inhibition tills huvudmålet prövats är att inhibitionen skulle minskat konsekvenserna orsakade av denna osäkerhet.

Han fortsätter:

– Huawei kommer att bedöma sina lagliga handlingsalternativ, i syfte att nå ett resultat som gynnar inte bara Huawei, utan också telekomindustrin och det svenska samhället i dess helhet. Dessutom tror Huawei fortfarande att en konstruktiv dialog mellan intressenterna skulle bidra till att nå en balanserad och effektiv lösning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.