Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nytt blåljusnät snabbutreds

Blåsljus Förra våren föreslog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att delar av det snart tillgängliga 700 MHz-bandet borde användas till ett nytt blåljusnät baserat på lte-teknik. Då såg det ut att bli blankt nej men nu snabbutreder myndigheten tillsammans med PTS frågan åt regeringen.

Rakelnätet, som används av bland annat polis och räddningstjänst, är i första hand fokuserat på talad kommunikation och någon förmåga att hantera mer kapacitetskrävande datatjänster finns inte. När delar av det frekvensutrymme som tidigare använts för marksänd tv nu frigjorts för annan användning lyfte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under förra året behovet av ett nytt blåljusnät.

PTS förespråkade kommersiell användning av frekvensutrymmet och MSB såg då inte ut att få något gehör för sina önskemål. Men under hösten rörde det tydligen på sig för strax innan jul fick de båda myndigheterna i uppdrag att behov och tänkbara lösningar. Och det brådskar eftersom 700-frekvenserna är tänkta att fördelas till hugade operatörer nu under våren. Myndigheternas rapporter ska därför ligga klara på regeringens bord redan den 18 mars.

Snabbt igång med arbetet

– Tetra har för dålig kapacitet för data och de samhällsviktiga funktionerna har samma behov av datatjänster som alla andra idag. Samtidigt har de väldigt höga krav på tillgänglighet, säger Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem hos MSB.

MSB:s del i utredningen är att ta reda på hur behoven av säker och mobil kommunikation ser ut, både idag och i framtiden, medan PTS ska redovisa tänkbara tekniska lösningar för kommunikationen. Tillsammans med polisen och försvarsmakten ska myndigheterna sedan göra en bedömning av kostnaderna.

– Arbetet har startat direkt men det här är ju också frågor vi jobbat med under många år. Att det finns behov av bärare för datakommunikation är inget vi insett nu i år, säger Minna Nyman.

Samma grundkrav

Hon menar att grundkraven är de samma som när Rakel-nätet byggdes, det vill säga krav på täckning, tillgänglighet och säkerhet.

– Vi måste också se till likabehandlingsprincipen, att kunna leverera viktiga samhällstjänster till medborgarna oavsett vart de bor. Sedan står Sverige också inför ett nytt säkerhetsläge och vi behöver ha kontroll över vårt informationsflöde.

PTS har så länge undanhållit en del av 700-bandet från den planerade frekvenstilldelningen till teleoperatörerna men om utredningen mynnar ut i ett förslag om ett nytt separat blåljusnät återstår att se. Att skapa ett eget kärnnät men samsas med de kommersiella aktörerna när det gäller andra delar av nätet är en tänkbar möjlighet.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter