Nytt för mobilsurfaren

Idag presenteras två intressanta nyheter för alla som surfar på mobilen. Microsoft uppdaterar operativsystemet Windows Mobile och den tillhörande webbläsaren Internet Explorer Mobile som nu ska klara alla webbsidor utan krav på särskild anpassning. Samtidigt kommer en ny betaversion av den norska mobilwebbläsaren Opera Mini som ska vara upp till 50 procent snabbare än föregående version.

För att kunna möta människors förändrade behov uppdaterar nu Microsoft mobiloperativsystemet Windows Mobile och webbläsaren Internet Explorer Mobile. Fördelarna är bland andra möjlighet att surfa på vanliga webbsidor och få tillgång till rik media som Flash och Silverlight samt enklare navigering i telefonen.

– Windows-telefoner är inte bara för affärsanvändare längre. Människor vill ha en telefon som är flexibel nog att hålla hela dygnet, även på fritiden. Vi vill göra Windows Mobile till det bästa valet för alla typer av användare, säger Robbie Bach på Microsofts Entertainment and Devices-division.

Tar bort krav på speciella mobilsidor

Den nya versionen av Internet Explorer Mobile tar bort kraven på specialanpassade webbsidor för mobiltelefoner. Istället kan den nya versionen navigera på vanliga webbsidor och även visa så kallad rik media, till exempel animationer och video. Internet Explorer Mobile bygger på Internet Explorer 6 och har stöd för H.264, Adobe Flash och Microsoft Silverlight.

Uppdateringarna blir tillgängliga för partnerföretag under det tredje kvartalet 2008. De första Windows-telefonerna med den nya versionen beräknas dyka upp på marknaden i slutet av år 2008.

Med stöd för System Center Mobile Device Manager 2008 och Exchange Server 2007 SP1 förbättras även administration och säkerhet så att IT-avdelningen kan ha lika stor kontroll över företagets Windows-telefoner som de redan har över sina datorer.

Bättre mobilsurf även från Norge

Opera Mini, webbläsaren som länge varit förstahandsvalet för användare med Javamobiler, kommer även den i en ny version. Förbättringarna rör främst prestanda och användarvänlighet. Tack vare optimering av Operas servrar laddar sidorna i den nya 4.1 upp till 50 procent snabbare än när nuvarande 4.0 lanserades i november. Man har även lagt till smarta funktioner för att söka information på sidor, offlinesurfning och bättre hantering av upp- och nedladdning av filer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.