Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nytt hastighetsrekord i kommersiellt 5g-nät

5g En hastighet på åtta Gbps till två 5g-enheter via mm-våg. Det var vad Elisa, Nokia och Qualcomm Technologies åstadkom i 5g-nätet i Finland. 2021 räknas den stora implementeringen komma.

Nytt hastighetsrekord i kommersiellt 5g-nät

Att dörren till 5g öppnats och vi börjar komma över tröskeln blir allt tydligare. I vårt östra grannland lyckades man uppvisa vad tekniken kan ge för hastigheter. Detta då två stycken Qualcomm-enheter uppvisade datahastigheter på 8 Gbps i Elisas kommersiella 5g-nät.

Testet gjordes i Elisas flaggskeppsbutik i Helsingfors och basstationen som kommunikationen gick via Nokias Airscale-teknik i 5g-spektrumet på 26 GHz-bandet. Själva enheterna som användes var i och för sig inga riktiga telefoner, utan testenheter som använde sig av Qualcomms modem-system och antenner. Varje enhet uppnådde topphastigheten fyra Gbps från basstationen.
– Det här är viktig utveckling och ett steg mot att leverera den högsta hastigheten och bästa 5g-upplevelsen till våra kunder. Elisa var först i Finland och bland de första i världen att lansera 5g. Att nå åtta Gbps är ett naturligt steg i vår 5g-utveckling och vi vill utforska möjligheterna som 5g ger och pusha utvecklingen framåt för våra kunder, säger Sami Komulainen på Elisa.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter