Nytt initiativ ska överbrygga det digitala gapet

Enligt The International Telecommunication Union, ITU, står en miljard människor fortfarande utanför all form av it och telekommunikation. Tillsammans med företag och andra internationella organisationer gör de nu en satsning på att överbrygga den digitala klyftan i världen.

Satsningen heter Connect the world och i den deltar 22 partners, däribland företag som Intel, Microsoft och Telefónica. Flera länders regeringar deltar också, bland annat Egypten och Senegal, samt internationella organisationer som Unesco och FN-organet United Nations Fund for International Partnerships. Alla partners driver för närvarande utvecklingsprojekt inom it och telekom och tanken är att de ska utöka sina satsningar med nya projekt och samarbeten. ITU beräknar att 30 procent av världens byar, främst i u-länderna, står utan telefoni, internet och datakommunikationer och målet är att de ska ha tillgång till detta år 2015.

– Det är dags att sluta se tillgång till it och kommunikationsteknologi som ett privilegium för ett fåtal rika i ett land och de få rika länderna i världen, sade ITUs generalsekreterare Yoshio Utsumi på en presskonferens i FNs högkvarter i Genève.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.