Nytt partnerskap ska koppla upp Afrika

Mobilnät Svenska Radio Innovation ska tillsammans med Radiocloud skynda på uppkopplingen i Afrika. Parternskapet har som mål att koppla upp 30 miljoner människor på två år.

Nytt partnerskap ska koppla upp Afrika

Under 2023 kommer länderna söder om Sahara att få bättre uppkopplingsmöjligheter då en svensk företagsduo tar sig an uppgiften. Radio Innovation ska leverera sina högförstärningsantenner tillsammans med nätplanerings- och designtjänster och Radiocloud ska se till att rulla ut nätet.

– Det är intressant för oss att se en ny kategori av digitala infrastrukturföretag växa fram som tacklar anslutningsutmaningen på ett holistiskt sätt och inte bara ser på att sälja SIM-kort. Vi är övertygade om att vi kan stödja dem i att minska driftskostnaderna där den verkliga vinnaren blir kontinenten Afrika och den enskilde medborgaren och därmed minska den ”digital klyftan” säger Dusyant Patel, vd på Radio Innovation.

Att många länder i Afrika ligger långt efter när det kommer till uppkoppling är ingen underdrift. Radio Innovation konstaterat att det kommer dröja decennier innan optisk fiber eller lokala nätverk  har en meningsfull pentetration. Därför är 4g och 5g -nätverk vägen framåt – och här ska partnerskapet vara en pådrivare. 

– Det är en enkel matematik. Vi räknar med att kunna minska antalet sajter som behövs med minst 60 procent för att uppnå samma täckning jämfört med befintliga lösningar. För oss innebär det lägre kostnader och möjligheten att sänka serviceavgifter som vi tar ut från våra kunder. De stora vinnarna här är mobilabonnenter som kommer att uppleva högre datahastigheter och signalnivåer även i avlägsna och landsbygdsområden, säger Anil Raj, vd på Radiocloud AB.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.