Nytt projekt ska förbättra prestanda och integritet i 5g

5g 5g är i faggorna – och förväntningarna är enorma. Men hur ska man bäst ta tillvara på möjligheterna med tekniken? I ett nytt projekt ska forskare ta reda på det.

Nytt projekt ska förbättra prestanda och integritet i 5g
Tobias Pulls och Per HUrtig, lektorer vid Karlstads universitet

Den nya radiotekniken 5g kommer med många löften. Och förutom att ge högre hastighet och minimal fördröjning – ges även möjligheten att använda flera uppkopplingar samtidigt samt flexibilitet att anpassa tekniken efter behov. Och detta ska studeras i projektet ”Performance and Anonymity in future 5g Networks”.
– Användarna kommer att kunna prioritera vad som är viktigt för dem, säger Per Hurtig, lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet, och en av forskarna i projektet. För självkörande bilar och industrin är till exempel låg fördröjning jätteviktig medan hög hastighet är prioriterad för de som vill se på film genom ultra HD. För smarta städer med uppkopplad gatubelysning och soptunnor, som signalerar när de behöver tömmas,är det viktigt att nätverken kan hantera en stor mängd uppkopplade enheter.

I projektet ska olika sätt av datafördelning över olika uppkopplingar studeras. Teknik med fragmenterade uppkoppling kan ge mindre förtöjningar och högre hastighet – men det finns även utmaningar.
– En utmaning med denna typ av flervägskommunikation är att veta hur data ska fördelas över de olika vägarna, säger Per Hurtig. Faktorer som påverkar är till exempel hur nära en basstation man befinner sig, hur många andra som använder nätet, vad man använder för teknik som exempelvis 5G eller WiFi?

Utöver detta ska projektet även försöka ta reda på hur man kan använda flera vägar på bästa sätt i anonymitetsnätverk.
För anonymitetsnätverk finns både risker och möjligheter med flera vägar. Å ena sidan blir trafiken mer tillgängligt för attacker. Å andra sidan om en person hackar meddelandet så ser hen bara delar av trafiken, vilket gör den svårare att analysera.
– När vi förstår hur vi ska dela upp trafiken över olika vägar för bästa prestanda så kan vi använda kunskapen för att göra anonymitetsnätverk snabbare och säkrare, säger Tobias Pulls även han lektor vid Karlstads universitet och forskare i projektet. Förhoppningen är att vi kan hitta lösningar som både förbättrar prestandan och ger starkare integritetsskydd.

Projektet är finansierat av Internetstiftelsen, har en budget på 2,5 miljoner kronor och ska pågå i tre år.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!