Nytt rekord i mobildata

Det mobila surfandet med bärbar dator och mobiltelefon nådde nya rekordnivåer under svenskarnas långledighet över jul och nyår.

Rekord sattes i julhälsningar via sms under julhelgen, nyårs-sms under nyårsafton och mobiltsurfande under de sista mellandagarna. Mest surfades det den 4 januari.

Dels har många varit lediga längre än vanligt, dels har vanorna förändrats, tror Erik Hallberg, chef för mobilitetstjänster på Teliasonera i Sverige.

– Att vara uppkopplad var som helst och när som helst har blivit både enklare och roligare tack vare mini-pc och lättanvända mobiler med stora skärmar. Man vill kunna läsa sin e-post och surfa mobilt även när man är ledig och särskilt i samband med långledighet.

Enligt Telias julundersökning uppgav var sjätte person att de skulle surfa mer mobilt under mellandagarna än de gör en vanlig arbetsvecka. Dessutom antas många ha provkört sina mini-pc som tillsammans med Iphone blev årets teknikjulklappar 2008. Enligt elektronikbranchen såldes 100 000 mini-pc under 2008 och prognosen talar för en tredubbling under 2009.

Fakta

Statistik över rekordet

Mobildatatrafiken ökade med 379 procent jämfört med föregående år.

Antalet skickade mms ökade med 50 procent under december 2008 jämfört med 2007.

182,3 miljoner skickade sms, vilket är en ökning på cirka 19 procent.

Mest sms-ades det under julafton, 19,8 miljoner sms, och nyårsafton, 24 miljoner sms.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.