Nytt roamingavtal ska ge turister i EU fortsatt ”fri surf”

Roaming Sommaren 2017 förbjöds oskäliga roamingpriser inom EU och äntligen kunde vi svenskar surfa förhållandevis fritt på semestern. Nu till sommaren kan det dock vara slut om inte avtalet förlängs.

Nytt roamingavtal ska ge turister i EU fortsatt ”fri surf”

Dyrt semestersurfande var något som vi under ett par år kunde läsa skräckrubriker om. Personer som ovetande om kostnaderna råkade mobilsurfa utomlands – och möttes av fakturor på tiotusentals kronor när de kom hem.

Problemet var något som EU snabbt såg och den 15 juni 2017 så etablerades regeln ”roam like at home” – helt enkelt att mobiloperatörer inte skulle få ta ut extraavgifter när man surfade i ett annat EU-land.

Men regeln var tidsbestämd och den 30 juni 2022 så löper regleringen ut. Så vad händer? Om inget görs så kan operatörer återigen höja priset för utlands-surfande. Dock så tittar EU-kommissionen på att förlänga roaming-regleringen med ytterligare tio år.

Vidare vill man från EU:s håll fortsätta driva på för lägre priser, högre kvalitet samt ”ökad transparens”.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.