Nytt samarbete ska ge vägledning kring AI och integritet

AI AI har enormt potential, men det finns även många frågetecken kring dataskydd och integritet. För att ge stöd och vägledning har nu Integritetsskyddsmyndigheten och AI Sweden inlett samarbete.

Nytt samarbete ska ge vägledning kring AI och integritet

I takt med att allt mer digitaliseras och automatiseras – så krävs det en rejält omtag på hur vi ska skydda den personliga integriteten. För till skillnad från 1900-talets fysiska värld, så kan register kors-köras för att ge enorm information.

Det här gör att aktörer som håller på att utveckla eller för den delen tillämpa olika AI-lösningar ofta hamnar i rättsliga frågeställningar kring dataskydd och integritet. Så för att identifiera vilka dessa är och hur man bästa kan stödja kring dessa har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och AI Sweden inlett samarbete.

Samverkan kommer ske in om ramen för det uppdrag som IMY fått av regeringen, vilket handlar om att öka den allmänna kunskapsnivån bland innovationsaktörer.
– Att bidra till hållbar innovation och utveckling genom att ge vägledning och stöd till innovationsaktörer är en viktig del av IMY strategiska inriktning för de närmaste åren, säger Karin Lönnheden, stabschef på IMY.

Jobbar mycket med dataskyddsfrågorna

Frågorna kring dataskydd och integritet är något som redan tidigare ligger högt upp på AI Swedens agenda och man har sedan tidigare en grupp experter som försöker stötta i frågor och utmaningar kopplat till ai.

– Flera av våra partners vittnar om att det finns många utmaningar kring GDPR, inte minst kring tolkningen av lagstiftningen och exempelvis bedömningen kring innebörden av anonymisering. Vi är mycket glada över det samarbete vi nu inleder med IMY och möjligheterna det skapar för att accelerera tillämpningen av AI i Sverige, säger Martin Svensson på AI Sweden.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.