”Ofdm ett smartare val för 450-bandet”

Ta en ordentlig titt på ofdm innan ni börjar bygga ett cdma 450-nät. Det är Flarions uppmaning till den operatör som får licensen för glesbygds-3g i Sverige.
Argumenten handlar om spektrumeffektivitet, bättre ip-tjänster och lägre totalkostnader.

”Ofdm ett smartare 
val för 450-bandet”

Det pågår just nu en global rörelse, där 450-bandet öppnas för nya mobilnät. Frekvensområdet gör det möjligt att bygga täckning i glesbygd med relativt få master.

I Sverige avgörs det idag, torsdag klockan 13.00, vilken av operatörerna som vinner den kombinerade skönhetstävlingen och auktionen.

Överallt resonerar telemyndigheterna på liknande sätt. De låser inte de nya 450-licenserna till en specifik teknik, utan lämnar öppet för innovation. Så även i Sverige.

Flarion tar sig ton

I teknikdiskussionerna handlar det mest om cdma. Flera stora tillverkare har börjat sälja och bygga cdma 450-nät redan. Tester har också genomförts här i Sverige.

Men nu vill det amerikanska företaget Flarion ha ett ord med i laget. De utvecklar ofdm-system, som innebär att toner istället för koder används för att fördela trafiken i mobilcellerna. Hittills har Flarions Flash ofdm bara hanterat högre frekvensområden, men efter ett samarbete Siemens är en 450-variant på gång. Den ska lanseras i slutet av det här kvartalet, enligt Joe Barrett, Flarions marknadschef i Europa.

– Det är första gången som cdma450 får konkurrens. Vi kommer med ett kostnadseffektivt alternativ som är betydligt bättre för internettjänster, säger han.

Blir billigare

Flarion hävdar att fördröjningen i ett ofdm-system är mindre än 50 millisekunder.

– I cdma handlar det om från 200-300 millisekunder upp till en hel sekund, hävdar Andrew Gilbert, vice president och managing director för Flarion i Europa.

Sådana fördröjningar är tcp/ip-protokollet dåligt på att hantera. Därför är ofdm mer lämpat för mobila internettjänster.

– Flash ofdm är verkligen som adsl i mobilen, säger Andrew Gilbert.

Han och Joe Barrett pekar på andra fördelar också. Med ofdm går det att köra både tal och data i en enda radiokanal, med 1,5 MHz bandbredd. Cdma-alternativen använder en separat kanal för data, en variant som kallas cdma-evdo.

– Vårt system hanterar 32 samtidiga röstsamtal på 1,5 MHz och då finns det ändå utrymme för en del surfning, säger Joe Barrett och hävdar att en operatör kan leverera en gigabyte data över ofdm för 10 euro i månaden.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.