Offentlig sektor får egen ChatGPT-utmanare

ai AI Sweden tar fram en ai-assistent som är anpassad för svensk offentlig sektor.

Offentlig sektor får egen ChatGPT-utmanare

Telekom idag skrev nyligen om att organisationen AI Sweden har gjort sin stora språkmodell för nordiska språk, GPT-SW3, fritt tillgänglig. Nu berättar man att en ai-assistent som anpassas speciellt för användning i svensk offentlig sektor är under utveckling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Ai-assistenten skapas genom att man anpassar en stor språkmodell utifrån data som hämtas från olika offentliga organisationer. Anställda ska kunna använda assistenten för att analysera och sammanfatta stora textmängder eller anpassa dem så att de följer vissa riktlinjer eller blir mer lättlästa.

AI Sweden förtydligar att assistenten inte är tänkt att ersätta människor och att den inte kan utföra arbetsuppgifter helt på egen hand – den måste styras och övervakas av en människa.

– Många organisationer är för små för att kunna bygga en sån här resurs på egen hand och de stora är beroende av de små för att uppnå de datamängder som krävs för att utveckla verkligt kapabla ai-produkter. Den gemensamma digitala assistenten för offentlig sektor är en unik lösning som genom nationell samverkan stärker Sveriges förmåga att nyttja kraften i ai, säger Jonatan Permert på AI Sweden i ett uttalande.

AI Sweden har också planer på att skapa en så kallad multimodal språkmodell, vilket innebär att den har förmågan att hämta information från externa databaser och även kommer att kunna hantera ljudfiler och bilder.

Flera kliv framåt i utvecklingen

Enligt Magnus Sahlgren, som är forskningschef på AI Sweden, har man tagit flera kliv framåt i utveckligen sedan man först började arbeta med GPT-SW3.

– För Sveriges digitala suveränitet är det avgörande med egen kompetens och egen teknik, eftersom det ger oss inflytande över träningsdata och skapar rådighet över tekniken. Genom att starta bygget av de här modellerna nu är vi med i täten av den tekniska utvecklingen, säger Magnus Sahlgren i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.