Offentlig sektor kan spara miljarder med uppkopplade prylar

Nätverk Enligt en rapport om Internet of everything som Cisco sammanställt skulle svensk offentlig sektor kunna spara så mycket som 200 miljarder kronor de närmsta tio åren genom ett mer uppkopplat samhälle.

Internet of everything kan enkelt beskriva som en framtid där allt är uppkopplat mot nätet, inte bara datorer, surfplattor och mobiltelefoner utan också snart sagt varje pryl, fordon, system eller process i samhället. Dit är det en bit kvar men utvecklingen går snabbt och får vi tro Cisco kommer det innebära stora möjligheter till effektivisering och besparingar, inte minst inom den offentliga sektorn.

Enligt beräkningar som nätverksjätten gjort och publicerat i en ny rapport kan de totala globala besparingspotentialen globalt vara så stor som svindlande 30 biljoner kronor under det kommande decenniet. Nerskalat till ett svenskt perspektiv skulle det motsvara en offentlig besparingspotential på mer än hyggliga 200 miljarder kronor.

I första hand är det inom fem områden som Cisco ser att mer uppkopplad teknik kan ge upphov till rationaliseringar och minskat slöseri. De största vinsterna, omkring en tredjedel av totalsumman, kan nås genom smartare byggnader som bättre kan styras och övervakas när det gäller energiförbrukning från värme, vatten, ventilation och andra system. Nästan lika mycket skulle man enligt Cisco kunna spara genom att helt automatisera energimätning. Om företaget då tagit hänsyn till att Sverige redan kommit långt när det gäller fjärravlästa elmätare framgår inte.

De tre andra områden som Cisco pekar ut som potentiellt viktiga områden för uppkopplade besparingar är smart parkering, vattenhantering och vägtullar.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter