Offentlig sektors it-chefer säkerhetspressade

säkerhet Säkerhetskraven är den största skillnaden mellan it-chefer inom offentlig sektor och de inom privat sektor. Det visar en undersökning från TNS Sifo.

Undersökningen, som genomförts på uppdrag av TDC, visar att säkerhetskrav är det som skiljer sig mest mellan it-cheferna. För offentlig sektor är det 18 procent av it-cheferna som uppger att den största utmaningen är att leva upp till säkerhetskraven. För den privata sektorn är det bara 10 procent som uppger samma sak.

– Att säkerhet är en stor utmaning för it-cheferna är både logiskt och alarmerande, kanske framför allt då den i stor grad finns inom den samhällsviktiga offentliga sektorn. Vi ser hela tiden nya säkerhetshot, vilka vi dessvärre med med goda skäl kan anta öka i framtiden i takt med att allt mer digitaliseras, säger Helena Örtholm, säkerhetschef på TDC Sverige.

Färre av cheferna inom offentlig sektor anser sig dessutom arbeta lagom mycket tid med strategiska frågor – 36 procent av de cheferna svarar att de arbetar med strategiska frågor under lagom mycket tid.

– Den offentliganställda it-chefens brist på tid för strategi kan dessutom korrelera med säkerhetsutmaningarna, då mycket av säkerhetsarbetet är just på längre sikt, säger Helena Örtholm.

200 it-chefer i Sverige har under våren frågats ut av TNS Sifo, och de svaren ligger till grund för undersökningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.