Offentliga mobilpriser en bluff

Affärer Med priser långt under inköpspris manipulerar leverantörerna de offentliga ramavtalsupphandlingarna av mobiltelefoner. Men de billiga telefonerna går sällan eller aldrig att köpa.

Offentliga mobilpriser en bluff

Med exceptionellt låga priser på utvalda mobilmodeller försöker leverantörerna vinna affärerna när kommuner, myndigheter och andra offentliga verksamheter gör avrop av Kammarkollegiets ramavtal. Det rapporterar tidningen Computer Swedens nätupplaga. Som exempel ger de TDCs anbud till Lunds universitet från slutet av förra året. Där erbjöds universitetet att köpa Iphone 4S för 54 kronor. Och det var inte det enda smått otroliga erbjudandet i anbudet, på ytterligare ett flertal smartphones erbjöds priser på runt en femtiolapp trots att samma telefoner hos de billigaste näthandlarna kostade mellan 2 500 och 5 000 kronor. TDC var inte heller ensamma om att lämna priser som uppenbart låg långt under inköpspris.

Går inte att köpa

Att leverantörerna vågar lämna den här typen av priser beror på att de vet att de troligen aldrig kommer att sälja några telefoner till det låga priset. De modeller som prissätts lågt är nämligen sådana som leverantören vet är på väg ur produktion. Prisexemplet med Iphone 4S för 54 kronor gällde till exempel varianten med 32 GB minne vilken försvann när Iphone 5 lanserades. Modellen med 16 GB minne prissatte TDC istället till mer rimliga 3 715 kronor.

Joakim Harging, försäljningschef hos TDC, medger att de visste att modellen var på väg bort och att det därför var riskfritt med det låga priset.

– Vi bedömde risken som låg att vi skulle behöva leverera så många Iphone 4S av den typen, säger han till Computer Sweden.

Det aktuella Iphonepriset är enligt CS extremt men mycket låga priser är enligt tidningen källor långt ifrån ovanligt.

– I dag krävs att man går in 17 till 25 procent under inköpspris för att vinna upphandlingen, säger källan som arbetar på ett av de sex leverantörföretagen i ramavtalet.

Erbjuder dyrare alternativ

När man väl vunnit upphandlingen kan man istället för den offererade telefonen sälja en betydligt dyrare ersättningstelefon. En kommun som drabbats är Karlshamn. De ville köpa telefonen Nokia C5 som av den vinnande leverantören Stjärna Fyrkant prissatts till 98 kronor. Men eftersom C5 inte längre fanns att köpa erbjöds kommunen istället Nokia-modellen Asha 300 för 461 kronor.

– Den affärsmodellen köper vi inte. Jag känner mig lite förd bakom ljuset faktiskt, säger upphandlingschefen Håkan Anderberg.

Hans-Olov Öhrner, ramavtalsansvarig på Kammarkollegiet, säger till CS att problemet delvis beror på att myndigheterna inte tillräckligt noga formulerat sina avropsförfrågningar.

– Det bör framgå tydligt att mobiler som ersätter modeller som utgår ska ha minst samma pris och funktionalitet. Man bör definiera hur sådant ska hanteras, säger han.

Fakta

Sex leverantörer slåss om affärerna

Kammarkollegiets senaste ramavtal kring mobiler och mobiltillbehör blev klart i slutet av 2012. Då utsågs sex leverantörer hos vilka de offentliga institutioner får göra avrop med förnyad konkurrensutsättning. De sex leverantörerna är Atea, BKE Telecom, Every, Stjärna Fyrkant Teliasonera och TDC.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.