Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ofrivilligt tyst i luren

Mobilt Att nybyggda fastigheter riskerar att bli en mobilfri zon är något som företaget Prolegro i Älta utanför Stockholm fått erfara. Telekom idag är på plats för att kolla in hur de fixade täckningsproblemen och göra en kontrollmätning efteråt.

Ofrivilligt tyst i luren

[ARTIKEL FRÅN TELEKOM IDAG NR 3/2013]

Prolegros kontor ligger på andra våningen i en på utsidan ganska ordinär men proper, plåtbeklädd, företagsfastighet. Byggnaden som i bottenplanet också inrymmer en bilverkstad är så ny att gårdsplanen ännu inte hunnit få någon beläggning, vilket sätter sina leriga spår den aprildag vi besöker företaget. Innanför dörren öppnar sig dock en ljus och luftig lokal med generösa ytor och stora fönster. I mitten tronar en braskamin för extra hög mysfaktur under vinterhalvåret.

Vd Jonas Norell kan med andra ord känna sig nöjd med arbetsmiljön. Lika nöjd var han inte precis när de flyttat in. Företaget förlitar sig helt på mobiltelefoni men till hans och medarbetarnas förskräckelse visade sig täckningen inomhus vara närmast obefintlig.

Togs på sängen

– Det kom som en total överraskning för oss att det kan vara så här, trots att vi bland annat arbetar med fastigheter, säger han.

Den som ville ringa tvingades gå ut på gården eller stå vid ett öppet fönster.

– Någon kom på att man kunde lägga telefonen på fönsterblecket och använda handsfree, då blev det inte lika kallt, säger Jonas Norell.

Så kunde det självklart inte fortsätta och med oss till Prolegro har vi Robert Andersson och Mattias Widén från företaget Network Expertise. Det var till dem som Jonas Norell vände sig för att få rätsida på kommunikationssvårigheterna.

Lösningen blev att sätta upp en repeater med utomhusantenn på taket och flera antenner inomhus för att slussa signalen vidare genom byggnadens svårgenomträngliga skal.

Närliggande mast liten hjälp

Ute vid bilen dukar Robert Andersson upp fyra Nokia-mobiler på en liten bricka. Förutom att göra det lättare för Robert att hålla i telefonerna minskar det också risken att hans kropp ska påverka mätningen. Var och en av telefonerna är laddad med ett sim-kort från någon av de fyra stora mobiloperatörerna för att vi ska få möjlighet att jämföra täckningen dem emellan. I mobilerna körs en mät-app som registrerar och presenterar bland annat signalstyrka och signalkvalitet.

Vi kan snabbt konstatera att alla operatörernas nät har bra 3g-täckning utanför kontoret. Allra bäst signal får vi från Prolegros operatör Tre, -70db vilket är långt från gränsen -95db där man brukar kunna börja få problem. Orsaken till att täckningen är så bra utomhus finns på bergknallen bakom huset. Där, bara ett femtiotal meter bort, står mobilmasten. Men inte hjälper det mot en tät konstruktion, isolerglasfönster och plåtfasad.

Rätt riktning avgörande

– Förutsättningarna för att få till täckningen inomhus är väldigt bra, säger Robert Andersson.

Vanligtvis är det inte lika uppenbart vart basstationen sitter och då får man göra en täckningsmätning runt hela fastigheten för att hitta den bästa placeringen för utomhusantennen.

– Ibland, men långt ifrån alltid, innehåller medgivandet som behövs från operatören för att få sätta upp en repeater uppgifter om vart antennen ska riktas. Det hade varit bra om de varit mindre hemlighetsfulla, konstaterar Mattias Widén.

Vi går in och han slår av strömmen till repeatern för att se hur dålig täckningen var tidigare. Displayerna i mobiltelefonerna på Roberts bricka visar hur signalvärdena dyker en bra bit under gränsvärdet för fullgod funktion. Signalerna från några av de andra operatörernas nät når över huvud taget inte in i byggnaden och vi får beskedet no service i displayen.

En operatör i taget

Med strömmen påslagen igen återvänder täckningen för Tre och signalvärdena är stabila på en trygg nivå. Täckningen är faktiskt hyfsat bra även i en del av våningsplanet som ännu står oanvänd och där det inte sitter någon inomhusantenn.

– Är det som här gipsväggar och inte en massa störande metall i vägen är det inte mycket som dämpar signalen vilket gör att signalen räcker långt, säger Mattias Widén.

Utrustningen som monterats hos Prolegro vidarebefordrar bara trafiken till och från Tres nät så besökare med andra operatörers abonnemang kan inte dra nytta av den förstärkta inomhustäckningen. I Sverige är det väldigt svårt att få tillstånd att använda repeatrar som hanterar alla nät samtidigt. Däremot går det att koppla separata utomhusantenner och förstärkare för respektive operatörsnät och distribuera signalerna via samma inomhusnät.

– Men det behövs tillstånd och ett separat medgivande från varje nätägare, betonar Robert Andersson.

Lärt sig läxan

Inomhusmätningen som görs vid besöket är ganska okomplicerad eftersom det bara handlar om att verifiera att allt fungerar som tänkt. Hade det istället varit en större lokal som skulle ha mätts upp exempelvis inför en telefoniupphandling hade det varit noggrannare. Då hade mätvärdena förts över till en dator och knutits till referenspunkter på planritningen. Resultatet hade blivit en täckningskarta över byggnaden. Med hjälp av gps kan samma sak göras utomhus även över stora områden genom att placera mättelefonerna i framrutan på en bil.

För att efterlikna användarnas upplevelse så mycket som möjligt brukar mätningarna göras under tiden som det pågår ett samtal.

– Nätet beter sig inte riktigt likadant i vänteläge som när det ska hålla igång ett samtal och flytta det mellan olika celler i nätet, förklarar Robert Andersson.

Protegros vd Jonas Norell är nöjd med slutresultatet. Nu kan de anställda ringa obehindrat igen. Men han konstaterar att de lärt sig en läxa.

– Nästa gång vi köper en fastighet ska vi se till att det ingår förstärkt inomhustäckning redan i projekteringen så att vi slipper råka ut för samma sak. För utan fungerande mobiler blir man totalt handikappad, säger han.

Fakta

Kort om nätkvalitet

Beroende på vilken utomhustäckning som finns kan man välja att förstärka signalen för 2g eller 3g. Möjligt men ännu mindre vanligt är att förstärka inomhustäckningen för 4g. Hos Prolegro var 3g det självklara valet eftersom operatören Tre inte har något 2g-nät.

Hur många inomhusantenner som kan anslutas, och därmed hur stor lokaler man kan täcka in med ett system, beror bland annat på hur bra täckningen är utomhus. Varje antenn dämpar signalen lite men upp till sju antenner brukar enligt Mattias Widén på Network Expretise fungera. Någon påverkan på kapaciteten i nätet har dock inte en repeater. Skulle det vara för hård belastning på cellerna i närheten behöver operatören bygg ut sitt nät. Alternativt kan man bygga ett fastighetsnät dit operatören får ansluta sig.

Signalstyrkan i ett umts-nät benämns rscp, received signal code power, och anges i decibelmilliwatt, dBm. Värdet ligger normalt mellan –115dBm och –45dbm. Ju närmare noll värdet är desto starkare är signalen. För god samtalskvalitet ska signalstyrkan helst vara som lägst –95dBm. Motsvarande värde för gsm kallas RxLev.

Inte bara signalstyrkan avgör samtalskvaliteten. Det gör också signalkvaliteten som för 3g benämns EcNo och är förhållandet mellan den mottagna energin och bakgrundsbruset i det frekvensband som används. Ju bättre signalkvalitet desto lättare har mobiltelefonen det att läsa av de signaler som mobilbasstationen skickar ut.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter