Ökad Telia-vinst men 900 ska bort i år

Teliasoneras fjärde kvartal var ljust – nästan 6,9 miljarder i vinst. Men de planerade rationaliseringarna blir av ändå. Gammalt ska bort och nytt in.

Snålblåsten kring Telias affärer i forna Sovjetunionen har inte påverkat resultatet negativt. Istället såg företaget en förbättring i affärerna under det sista kvartalet 2012.

– Alla länder i Eurasien levererade positiv tillväxt i det fjärde kvartalet, vilket ledde till en total tillväxt på mer än 16 procent. Inom Mobilitetstjänster hade man en högre hårdvaruförsäljning men också förbättrade trender inom tjänsteintäkter på flera marknader, konstaterade vd Lars Nyberg i sin kommentar till bokslutet.

Färre samtal till kundtjänsten pekade också på nöjdare bredbandskunder än tidigare menade han.

Den totala omsättningen minskade något i förhållande till det föregående kvartalet men bolagets vinst gick åt rakt motsatt håll, en kraftig ökning med 34,9 procent sett till resultatet efter skatt som blev 6,88 miljarder kronor.

Att vinsterna ökar är däremot inget som fått bolaget att omvärdera sina rationalseringsplaner som presenterades i höstas. 300 personer har redan fått lämna bolaget i Sverige och Finland och under 2013 kommer ytterligare 900 tjänster att försvinna i Sverige. Men samtidigt ska 200 nya personer anställas uppger Lars Nyberg till nyhetsbyrån TT.

– Vi har ett kompetensskifte. Vi har ju varit ett telekombolag med analog teknologi i över 100 år. Industrins teknologi blir digital. Det blir mer server- och IT-teknologi, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.