Okända avgifter ger högre mobilräkning

Allt fler operatörer börjar debitera per påbörjad minut, vilket kan få konsekvenser för de som ringer många korta samtal. Men mobilen kan ändå vara prisvärd jämfört med den fasta telefonen.

En ny rapport från Post- och telestyrelsen visar att operatörerna skor sig på ändrade debiteringsperioder. Bakgrunden är prispressen som rådde på den svenska mobilmarknaden under 2003 till 2005 men som därefter stannade av. Allt fler av operatörerna har sedan dess börjat debitera per påbörjad minut i stället för per sekund eller tiosekundsperiod.

– Längre så kallade debiteringsintervall är ett effektivt sätt att ta betalt utan att konsumenterna märker det. Vid många korta samtal påverkar detta totalkostnaden rejält, säger Stefan Williamson, chef för marknadsanalyser vid PTS.

Men mobiltelefoni kan ändå vara en bra affär för kunderna, enligt rapporten. En medelanvändare av telefoni kunde vid halvårsskiftet 2007 spara 38 kronor per månad genom att använda mobiltelefonen jämfört med en fast telefon. Rapporten baseras på de siffror som operatörerna själva rapporterat in till PTS egna prisjämförelsetjänst Telepriskollen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.