Oklart men stabilt läge för Telia-mex

Driftstörningar De omfattande problemen med Telias system för mobila växelanknytningar ser inte ut att vara nära någon permanent lösning. Men för merparten av kunderna är driftläget stabilt.

Återkommande driftstörningar för Telias mobila växelanknytningar under senare delen av sommaren har skapat problem för både offentliga och privata kunder. Bland dem återfinns Länsstyrelsen.

Just nu fungerar det för de flesta av våra användare men inte för de som fått nya telefoner med mobil anknytning senare än i maj, dem går det inte att nå annat än via mobilnumret, säger Maarit Hanholmen, service- och säkerhetschef för Länsstyrelsen i Jönköping.

Värre var det i torsdags i förra veckan då alla anknytningar var helt ur funktion hela dagen. Det avbrottet följdes senare av ett nytt i början av denna vecka som då varade en timma.

– Det här är en väldigt allvarlig situation och vi har en krisberedskapsgrupp som arbetar med frågan. De tittar också på hur vi tillsammans med landets andra länsstyrelser ska följa upp problemen med Telia, säger Maarit Hanholmen.

Stabilt men inget besked

Temporärt har Telia flyttat över mex-tjänsten till en annan plattform vilket gör att läget enligt Hans G Larsson, informationsansvarig hos operatören, just nu är relativt stabilt.

– Omkring 95 procent av kunderna bör ha en fullgod tjänst, men det kan fortfarande vara bekymmersamt för vissa kunder, säger han.

Något besked om hur lång tid det kommer att ta innan problemen med den ordinarie plattformen kan vara lösta vågar han inte ge.

– Vi förstår att kunderna gärna vill ha besked. Tyvärr är det i nuläget så oklart att vi inte vill gå ut med någon tid. Vi ett par olika leverantörer som jobbar efter att få till en lösning, säger Hans G Larsson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter