”Om vi varit lite långsamma på 5g kan vi ta lead på privata nät istället”

Mobilnät Privata nät är rejält hajpat i och med 5g-tillväxten. Ett nystartat svenskt bolag siktar på att ta en rejäl andel av den kommande miljardmarknaden. Vi har pratat med Radtonics vd Patric Lind.

”Om vi varit lite långsamma på 5g kan vi ta lead på privata nät istället”

En av de tydligaste trenderna på Mobilmässan i Barcelona var att alla är överens om att privata nät för 5g är en framgångsväg. Analysföretaget IDC spådde nyligen att marknaden globalt kommer att omsätta 8,3 miljarder dollar inom 4 år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Fördelen med ett privat nät är att man kan välja sin egen säkerhetsnivå och man har full koll på kapaciteten i nätet hela tiden. Sverige ligger efter här, precis som man gör kring det publika 5g-nätet. I höstas öppnades ett flertal licenser i alla fall upp inom 5g-spektrat vilket gör att Sverige nu kan börja hämta ikapp försprånget.

Men det är inte bara operatörerna som kan bygga privata nät. Spelare som nystartade Radtonics riktar sig specifikt mot den här marknaden och har tillsammans med kunder redan köpt flera licenser på den svenska marknaden. Bakom bolaget finns tidigare Ericssonhöjdare som Patric Lind, Peter Lejon och Amaro Oliveira.

Telekom idag bokade in ett videomöte med vd Patric Lind som tidigare var cloud-ansvarig globalt på Ericsson.

– Tidigare så har man ju haft ett Telianät med 10 000 basstationer och så täcker man in industrin eller företagen genom det. Nu går vi ju från det här nätet med 10 000 basstationer till tusentals nät med tio basstationer om vi pratar Sverige och miljontals nät om vi pratar världen. Det här är ju en helt ny marknad där vi på Radtonics vill bli en ledare på att hjälpa industrin att digitalisera, säger Patric Lind.

Det låter som högt ställda mål!

– Vi är naturligtvis utmanare på den här marknaden, men vi har tunga ambitioner och ska omsätta en miljard om fyra till fem år. Vi ska bli ett stort bolag och vi har redan ett globalt team och mycket kunder i till exempel Brasilien och Sydafrika.

Hur är läget kring privata nät i Sverige då?

– Det som är roligt och det som händer nu är ju att nu kan man i Sverige, vare sig vi är lite sena på det här eller inte, börja söka 5g-frekvenserna för privata nät som blev möjligt i november. Vi sökte direkt med kunder och fick våra licenser för någon månad sen. Nu har vi kommit igång och bygger.

Omkring 150 har sökt licens i Sverige. Vad är det för fokus på de som sökt?

– Det är industrin som ska digitaliseras och de vill ha en lösning som är säker, eftersom bra säkerhet är otroligt viktigt för dem, och som har bra förutsägbarhet för exempelvis latency. Tänk dig till exempel en processindustri med ett område som vill koppla upp alla sina sensorer, några videokameror och några andra typer av devices som vill kunna köra ett antal applikationer med denna data, säger Patric Lind och fortsätter:

– Eller en hamn. Man har försökt hantera det som ett it-nät och har provat med trådat eller wifi, men det har ju sina begränsningar båda två. Privata nät är det som är the missing piece i den här ekvationen för att få det att fungera.

Hur fort kan det gå i Sverige innan det skjuter fart på riktigt?

– Det är ju en rejäl hajp nu, men det är en fråga som är som hur långt är ett snöre? Behovet finns där, tekniken finns där och frekvenserna finns där. Jag är övertygad om att de som säger att det här blir en gigantisk marknad är rätt ute. Men kommer det vara miljontals nät 2030? Nej det kanske inte är miljontals nät då, men även om det är hundratusentals nät är det ju fortfarande något helt annat än de här 3, 4 jättarnas nät som finns på varje marknad. Min förhoppning är om vi har varit lite långsamma på det andra 5g så kan vi kan ta lead och bli snabba på det här istället.

Vad tittar ni på för projekt i Sverige?

– Vi har flera projekt igång, men ett spännande projekt är i Sollentuna där det finns en industripark i Häggvik där en fastighetsägare vill bygga sin egen 5g-bubbla. Allt inne i området kommer vara kopplat till 5g och säkert.

Du säger att förutom Europa, så är USA och Brasilien viktiga marknader för er också. Vilken typ av projekt är det som är intressant för privata nät där?

– Där är det stort med smart farming och smart mining, alltså enorma bondgårdar och gruvor. Det är kanske inte så jätterelevanta för den svenska marknaden, men i dessa länder och i Australien där vi är aktiva också så är det ju väldigt intressant och omsätter väldigt mycket pengar. Det man kan ta med sig därifrån hit är att det handlar om att digitalisera hela vägen och våga tänka nytt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.