Omnispace siktar mot rymden för 5g-uppkoppling

Mobilnät Vanliga 5g-mobiltelefoner ska kunna kommunicera med satelliter oavsett var i världen användaren befinner sig.

Omnispace siktar mot rymden för 5g-uppkoppling

Det händer många spännande saker på området för satellitbaserad kommunikation. Ytterligare ett företag att ha koll på är amerikanska Omnispace – som precis som AST Spacemobile som vi skrivit om tidigare – vill bygga upp ett globalt 5g-nätverk som låter vanliga mobiltelefoner koppla upp sig via satelliter i stället för ett markbundet nätverk av mobilmaster.

Omnispace sköt tidigare i år upp två LEO-satelliter (low earth orbit) som ska komplettera de markbaserade mobilnätverken om användaren befinner sig i ett område med dålig eller obefintlig mobiluppkoppling.

Brian Pemberton på Omnispace säger till Fierce Wireless att man skiljer sig från konkurrerande AST Spacemobile genom att man valt att förlita sig på de standarder för icke markbunda nätverk som organisationen 3GPP har tagit fram.

– Vi har samarbetat med Apple, Qualcomm, Nokia, Ericsson och andra för att ta fram de standarder som kommer att användas i vår satellitkommunikation, säger Brian Pemberton till Fierce Wireless.

Omnispace sysselsätter i dagsläget omkring 80 personer och hämtat in 140 miljoner dollar från investerare. Man har också inlett ett samarbete med filippinska telekomföretaget Smart Communications som vill prova att koppla upp IoT-enheter och sensorer i svårtillgängliga områden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.