Omstart för bredband via satellit

Nätverk Något större genomslag har internetförbindelse via satellit aldrig fått i Sverige. Men det hindrar inte en ny aktör med norska rötter att ta sig an den svenska marknaden. Täckning även på de mest avlägsna platser är fördelen med tekniken.

Omstart för bredband via satellit

Den som har gott minne minns säkert lanseringar av tidiga bredbandstjänster via satellit under början av 2000-talet. Bra täckning hörde då som nu till argumenten för tekniken men i konkurrens med snabbt utbyggda mobilnät och fast bredband via både fiber och kopparnät blev det i bästa fall en uppkopplingsform på marginalen.

2013 hade Eutelsat en ny satellit i omloppsbana över norra Europa och lanserade då bredbandstjänster för både privatpersoner och företag i Sverige. Sedan dess har det varit ganska tyst på området men satelliten finns kvar och nystartade operatören Parabolbredband.se har i dagarna börjat erbjuda tjänster till svenska kunder.

Tekniskt har det inte hänt så mycket sedan 2013, det handlar fortfarande om en maximal nedladdningshastighet på 22 Mbit/s och en upplänk som klarar 6 Mbit/s. Utvecklad är däremot tjänsteportföljen som innehåller allt från triple play-paket till företagstjänster med garanterad bandbredd och garanterad tillgänglighet.

– Många privatpersoner och företag lider av dålig bredbandsuppkoppling på grund av gamla kopparledningar och dålig mobiltäckning. Vår bredbandstjänst via satellit kan lösa problemen tack vare de många olika tjänstepaketen för alla behov och med hjälp av ett landstäckande nätverk av installatörer, säger Parabolbredband.ses försäljningansvarige Vidar Fineide.

Företaget ägs av norska Breiband.no som sedan tidigare levererar samma typer av tjänster i Norge där bredband via satellit fått ett större genomslag än här i Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.