Omstart för Blackberry

Ett nytt operativsystem, två nya telefoner och ett nytt namn på företaget. Onsdagskvällen innebar en omstart för krisande Research in Motion. Här är allt om nya Blackberry.

Omstart för Blackberry

Den 30 januari var det efter en mer än lovligt lång väntan dags att äntligen avtäcka telefonerna som ska ge nytt liv åt Blackberry, som nu även företaget och inte bara deras produkter heter. RIM, eller Research in Motion som det utlästes, skrotas i och med lanseringen av de nya telefonerna Z10 och Q10.

Z10 är en ren pekskärmsmobil med 4,2 rum stor skärm medan Q10 fått nöja sig med en något mindre pekskärm till förmån för ett qwerty-tangentbord av klassiskt Blackberry-snitt. På insidan är de båda telefonerna där emot i princip identiska. Det betyder dubbelkärniga processorer på 1,5 gigahertz, 2 gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte internt lagringsutrymme som kan utökas med extra minneskort. Hdmi-kontakt för anslutning till tv eller projektor finns också tillsammans kretsar för nfc. Stöd kommer att finnas för 4g även det verkar bli i form av specialanpassade modeller för respektive operatör. Det lär gälla också Sverige eftersom vi hör till ett av de länder där telefonerna garanterat kommer att släppas även om vi inte ingår i den första lanseringsvågen som inleds med Z10 inom kort och följs av Q10 under april.

När de faktiskt kommer att landa här, vad de då kommer att kosta och hos vilka operatörer de kommer att säljas ska meddelas senare.

Svenskt bidrag

Det mest intressanta med de nya telefonerna är nu inte hårdvaran utan operativsystemet Blackberry 10, där svenska TAT som numera är en del av Blackberry haft en viktig del i utvecklingen. Centralt i systemet är hanteringen av sociala medier, mejl och andra typer av meddelanden som samlats i det som fått namnet Blackberry Hub varifrån man både kan läsa och skriva meddelanden oavsett vilken kanal de hör till. För att få tillgång till sina meddelanden räcker det att göra ett svep åt sidan i vilket program man än befinner sig i.

Genom att låta olika applikationer haka i varandra ska det dessutom gå smidigt att flytta sig mellan dem. Klickar man på en kontakts namn i exempelvis kalendern ska man snabbt kunna se de senaste statusuppdateringarna från den personen.

Skiljer på jobb och privat

För den som använder telefonen i jobbet, vilket lär vara majoriteten av användarna, finns något som kallas Blackberry Balance som gör att företagsinformation och företagsappar kan hålla säkert åtskilda från det privata innehållet utan att för den skull försämra användarupplevelsen. Funktionen hänger samman med den nya versionen av Blackberry server som också hade premiär häromdagen.

Företag som föredrar att använda andra lösningar för e-post, kalendrar och mobile device management än de som tillverkaren själv erbjuder kan nu också göra det eftersom Blackberry 10 har stöd för active sync.

Någon brist på appar för plattormen ska det inte vara, redan vid lanseringen innehåller den uppdaterade butiken 70 000 program och fler är på väg. Dessutom innehåller butiken enligt Blackberry själva ett av mobilindustrins största utbud av film och musik. Om det kommer att vara tillgängligt även här i Sverige vet vi inte.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.