Oneplus 10T – en fullträff om du ej prioriterar kamera

Test Kinesiska Oneplus börjar närma sig slutet av sitt första årtionde som företag. Nu är man en av de snabbast växande mobiltillverkarna globalt och släpper nya flaggskepp titt som tätt – Telekom idag har testat nykomlingen 10T.

Oneplus 10T – en fullträff om du ej prioriterar kamera

I våras släppte man modellen 10 Pro och den 25 augusti kommer 10T som vi har haft inne i vårt testlabb. Det är en telefon i premiumklassen, med ett pris från 8000 kronor inklusive moms. Det primära intrycket är att det är en snabb telefon i känslan när vi startar upp och kommer igång – skärmen svarar direkt liksom ansiktsigenkänningen, precis samma känsla som när vi tidigare haft Oneplus-telefoner hos oss.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men det första vi imponeras av med nya 10T är batteri-tid och laddning. Oneplus har stoppat in ett batteri på 4800 mAh, vilket är ganska normalt i en android-lur i prisklassen. Det nya kretskortet Snapdragon 8 plus gen 1 är mer energieffektivt än föregångarna och i vårt test räcker det för att ladda varannan dag vid normal användning. Streamar vi väldigt mycket tv-appar så blir det lite oftare – och då kommer det mest fantastiska med denna lur.

Vi stoppar in anslutningen till snabbladdaren när vi har 1 procent kvar i telefonen. Efter mindre än sju minuter har vi 50 procent, sen sjunker hastigheten en del för att inte slita på batteriets livslängd för mycket och efter 15 minuter har vi 80 procent och till 100 når vi omkring 20,5 minuter. Oneplus egna uppmätta tid för full laddning är 19 minuter där man tydligt anger att det kommer varierar från gång till gång på grund av yttre förutsättningar, men även 20,5 minuter är extremt snabbt.

Fakta och betyg

Oneplus 10T 5G

Tillverkare: Oneplus.
Operativsystem: Android 12 med Oxygen OS 12.1.
Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.
Minne: 8/16 GB.
Lagring: 128/256 GB.
Skärm: 6,7 tum, 1080×2412 bildpunkter.
Kameror: 50 MP, 8 MP, 2 MP bak, 16 MP fram.
Anslutning: Usb 2.0 typ c.
Data: 2g, 3g 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.3, a-gps, galileo, nfc.
Batteri: 4800 mAh.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, dubbla sim. Snabbladdare på 168 w.
Storlek: 163 x 75 x 8,8 mm.
Vikt: 204 gram.

Pris: Från 8000 kronor.

Prestanda: 8
Kvalitetskänsla: 8
Användarvänlighet: 8
Innovation: 8
Prisvärde: 7
Snitt: 7,8

Snabbladdaren är på 168 w och fungerar också utmärkt som laptop-laddare på 45 w om du har usb c-anslutning även där. Det som drar ner betyget något kring laddningen är att trådlös laddning inte är tillgänglig.

Vi återvänder till snabbheten där Snapdragon-chippet ger bra prestanda, enligt Oneplus själva är det 10 procent snabbare än föregångaren. I våra Geekbench-tester placerar den sig i toppklass strax före Samsung Galaxy S21.

Skärmens uppdatering är ställbar där vi under testet föredragit det höga läget med upp till 120 Hz, vilket tillsammans med effektiv vibrationsmotor och alert grafik ger intrycket av att allt sker i mycket högt tempo.

10T är billigare än vårens 10 Pro från Oneplus. Utöver trådlös laddning så är det som den kinesiska tillverkaren framför allt valt att spara in på är kameran, där man denna gång valt bort att samarbeta med Hasselblads.

Huvudkameran i 10T är på 50 megapixel och vi blir som regel nöjda med bilderna både i bra och i lite sämre ljus. I alla fall när vi inte använder zoomen så mycket, för där spricker skärpan ganska snabbt.

Utseende och kvalitet är en viktig parameter för många. Oneplus har tvärt emot många andra tillverkare hållit fast vid ett rundare utseende. Det gör att det är skönt att hålla telefonen i handen som inte heller blir överdrivet varm. Kamerahuset på baksidan är stort och väldigt iögonfallande. Vi har använt ett skyddande svart skal och då smälter telefonen ihop mycket bättre utseendemässigt.

Priset för 10T är 8000 kronor med 8 gb ram och 128 gb lagring och 9000 för 16 gb ram och 256 gb lagring. Vår testmodell är den dyrare, och fördelen med mer ram är att apparna kommer igång snabbare eftersom fler kan vara i ett standby-läge samtidigt.

8-9000 kronor är inte så billigt som många T-modeller från Oneplus tidigare varit. Men det är fortfarande ett bra pris för den som vill ha en telefon med topp-prestanda i allt utom kameran och att den inte är vattentät.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.