Fem stora operatörer i Europa kräver satsning på open ran

Mobilnät Efterlyser gemensam EU-strategi liknande den för molnet och halvledartillverkning.

Fem stora operatörer i Europa kräver satsning på open ran

I dag är det ett fåtal aktörer som levererar den tekniska utrustningen till mobilnäten. Open ran, open radio access network, är tekniken som på sikt potentiellt kan öppna upp radionäten för mindre aktörer och nya användningsområden.

Nu efterlyser fem stora europeiska operatörer en gemensam EU-strategi för att gynna tillväxten inom open ran och skapa ett europeiskt ekosystem, något som Fierce Wireless rapporterar om. Operatörerna är Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefonica och Vodafone.

Vill inte halka efter USA och Kina

Operatörerna uttrycker önskemål om att EU ska delta i arbetet för att skapa en global standard för open ran. Detta för att inte hamna efter länder som USA och Kina i utvecklingen av nästa generations trådlösa nätverk.

En gemensam rapport som tagits fram av de fem operatörerna visar att Europa i dag endast har 13 företag som satsar stort på open ran medan det i övriga världen finns 57 stora aktörer.

Open ran-standarden innebär att hård- och mjukvara inte är lika tätt sammankopplade och att alla produkter ska följa en standard och fungera tillsammans. Ökad öppenhet är något som vi också ser i mjukvaruvärlden (open source) och förväntas gynna alla aktörer i telekombranschen.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.