Operatörer ser ljust på mobila tjänster

Mobil e-post är en tjänst som ligger högt på mångas önskelista, visar en ny undersökning som Teliasonera och Nokia låtit genomföra. Samtidigt har användandet av mobila datatjänster ökat kraftigt under året och operatörerna rustar sig för ett genombrott.

Idag är det bara 14 procent av affärsanvändarna som använder sig av mobil e-post, men allt fler ser behovet. Enligt undersökningen tror omkring hälften av de som inte använder tjänsten idag att de kommer att göra det inom ett år. Den främsta fördelen uppges vara flexibiliteten att inte vara bunden till kontoret, följt av att man blir mindre beroende av den bärbara datorn samt möjligheten att snabbt kunna kolla och svara på sin mejl.

Redan idag har 60 procent av affärsanvändarna en mobiltelefon med e-postfunktion, men trots det är det få som använder sig av tjänsten. De största hindren är telefonens storlek och knappsats samt att det tar för lång tid att skicka och ta emot mejlen.

Pc-kort vanligast

Telia har också undersökt hur deras kunder använder mobila tjänster. På ett år har användningen av mobila datatjänster ökat med 300 procent och antalet kunder uppgår till en miljon. Att via pc-kort koppla upp bärbar dator mot internet och företagets intranät är absolut populärast och står för 20 procent av den totala förbrukningen av datatrafik i Telias mobilnät.

– Det är ingen tvekan om att vi ser ett genombrott i att använda mobilen till mer än vanliga röstsamtal, säger Erik Heilborn, chef för företagsmarknaden på Teliasonera Sverige. Allt fler företag behöver vara nåbara och kunna sköta kontoret oavsett vilken plats de befinner sig på och med mobil e-post och uppkoppling mot internet och företagets intranät via mobilen är det möjligt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.