Operatörerna nöjda över frekvensbeslut

Operatörer Mest nöjda över beslutet om att 700 mhz-bandet blir öronmärkt för mobilt bredband och mobiltelefoni är nog operatörerna.

Vi svenskar verkar inte bli surf-mätta. Enligt Ericsson beräknas trafiken i mobiloperatörernas nät att vara tio gånger större 2019 än i dagsläget. Kanske var det just det faktumet, samt påtryckningarna från intresseföreningar men också Tre och Telia som för ett tag sedan gick ut och krävde att tv-frekvensen skulle släppas fri, som fick bägaren att rinna över.

Fortsätter bygga

Telia är väldigt nöjda med beslutet och menar att det ger ännu bättre förutsättningar för operatören att bygga bort vita fläckar i glesbygden.

”Med tillgång till 700-frekvensen kan vi fortsätta bygga ut så att även övriga tio procent får god täckning och tillgång till moderna mobila tjänster.” skriver Telia i ett pressmeddelande. Med de tio procenten syftar man till sin egen satsning på 4g-nätet med målet att det 2015 ska täcka 90 procent av landets yta.

Underlättar arbetet

Även Telenor välkomnar initiativet:

– Efterfrågan på mobilkommunikation är stor och fortsätter att öka vilket gör att telekombranschen behöver mer spektrum på sikt. Vi delar regeringens vilja att förbättra mobiltäckningen i hela landet, tillgången till mer lågfrekvent spektrum kommer att underlätta det arbetet. Det är dock för tidigt att uttala sig om exakt vilka konsekvenser beslutet får för oss, säger Alexandra Carlsson, medieansvarig på Telenor.

Inte lika glada av nyheten är nog tv-branschen som blir av med sin frekvens. Men Anna-Karin Hatt hade svar på tal och menar att marktv-nätet inom en snar framtid kommer gå över till ny, mer effektiv sändningsteknik som kommer utgöra en stabil plattform för i framtiden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.