Operatörerna: Nu måste teknikbolagen börja betala

Nätverk Stora kapacitetsslukare, men fortfarande fripassagerare. Inför EU-kommissionens stundande beslut om eventuellt tvingande kostnadsfördelning i nätinvestering har 16 stora nätägare sagt sitt.

Operatörerna: Nu måste teknikbolagen börja betala

Vår dataförbrukning ökar som aldrig förr och i mångt och mycket handlar det om hur vi konsumerar streamad video, sociala media och spel. Utrullningen av 5g-näten är en viktig del i att klara av framtida ökning och få till den bästa upplevelsen. Men det finns en hel del irritation kring vem som ska betala kalaset.

EU-kommissionen har begärt att berörda aktörer återkopplar hur utbyggnaden ska ske för att koppla upp samtliga medlemsländer så effektivt som möjligt

Nätägarna är de som gör de stora investeringarna, men de anser att de stora teknikbolagen bör dela bördan. I ett utspel har Deutche Telekom, Orange, Telefonica, Telia samt 12 andra stora nätägare satt ner foten. De uppmanar EU-kommissionen att ta ett beslut som tvingar ”Big Tech” att ta en del av notan.

I ett uttalande skriver företagen att de trots att de själva investerar över 500 miljarder om året – behöver mer pengar snabbt.

– Kostnaderna för planering och utbyggnad ökar. Priset på fiberoptiska kablar har nästan fördubblats jämfört med första halvåret 2022. På samma sätt har ökningen av energipriset samt andra insatsvaror drabbat sektorn, skriver de.

Vill ha bidrag från stora trafikdrivare

Uppmaningen är klar. EU måste se till att det kommer in mer pengar för att vi i Europa inte ska halka efter än mer… och om de europeiska nätägarna får säga sitt – vet de vilka som ska betala.

– Vi tycker att de som genererar störst trafik ska bidra för den stora kostnad de i dagsläget ger europeiska nätverk, skriver de. 

Telekombolagen pekar ut amerikanska Google, Meta, Amazon, Microsoft och Netflix som tre företag som tillsammans står för mer än hälften av all internettrafik. Och som så stora datadrivare borde de bära en del av kostanden för att uppgradera infrastrukturen.

De stora tech-bolagen å sin sida har tidigare borstat bort liknande kritik och menar att de redan investerar stort på sin sida i utrustning och teknik för att kunna leverera innehåll mer effektivt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.